NVBK
KOSTENPOST | 19 mei 2022 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Arend Koers

arend koersHoe verduurzaam je op een slimme, integrale en kosteneffectieve manier?

Begint het besef al te komen bij de vele vastgoedbedrijven? Er is nog veel werk aan de winkel om minimaal energielabel C te halen voor het komend jaar 2023 en vanaf het jaar 2030 naar verwachting zelfs label A+. Als Arcade Bouw Consult bv hebben we mogen meedenken op onze nieuwe locatie te Oldenzaal samen met de vastgoedeigenaar.

Lees hier de hele column van Arend Koers, bestuurslid NVBK. 

 

Een bijeenkomst als vanouds

Na twee jaar lang onze jaarlijkse ledenvergadering online te hebben georganiseerd, waren we blij dat we op 12 april weer fysiek bijeen konden komen. Een bijeenkomst als vanouds!

De ledenvergadering vond plaats in de Sint Laurentiuskerk te Weesp. De kerk is herbestemd tot onder andere bierbrouwerij, jeneverstokerij, yoga studio en appartementen. Een bijzondere plek waar we door de betrokken bouwkostendeskundige Michel Meeuwen werden meegenomen langs de hoogte- en dieptepunten van deze bijzondere locatie. In 2016 ging de torenspits namelijk verloren bij een heftige brand, maar deze werd naast de kerk opnieuw opgebouwd en precies twee jaar later weer op de toren gezet. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel en een diner in de brouwerij. >> Bekijk de foto-impressie

Onze bijeenkomsten zijn een uitstekende gelegenheid om op een leuke manier in contact te komen en blijven met collega’s. Houd onze agenda in de gaten voor de komende bijeenkomsten!

 

DOE MEE AAN DE POLL: OVER WELK THEMA WIL JE MEER WETEN OF HOREN?

survey-gd4bf884b0_640Hoe mooi is het om je ervaring en kennis te delen met andere NVBK-leden? Ben je bezig met een nieuwe ontwikkeling, een specifiek project of wil je jouw kennis over een ander onderwerp met leden van de NVBK delen, vertel dan je verhaal tijdens een NVBK bijeenkomst!

Het kan ook zijn dat je graag luistert naar de ervaring of kennis van anderen.
Over welke thema's of onderwerpen zou jij het naadje van de kous willen weten?

We zijn benieuwd naar jouw reactie! Vul onderstaande poll in voor 31 mei, het kost je nog geen minuut van je tijd en het levert ons waardevolle inzichten op.

Alvast hartelijk dank!
Bestuur NVBK

 

Noteer alvast in je agenda: Dag van de Bouwkostendeskundige - 3 november

calender-g2b47fbd98_640We zijn al weer druk met de voorbereidingen voor de Dag van de Bouwkostendeskundige (DvdB) die dit jaar plaatsvindt op donderdag 3 november 2022 van 13.00 - 18.00 uur. Houd deze datum alvast vrij in je agenda!

Een tipje van de sluier kunnen we al oplichten. Het thema is dit jaar: industrieel bouwen.

Als voorproefje alvast een link naar het onlangs verschenen artikel 'Wat kost dat eigenlijk: een fabriekswoning?' in Cobouw: 'Industrieel bouwen lijkt de heilige graal voor alle uitdagingen op de woningmarkt – woningnood, tekort aan arbeidskrachten, betaalbaarheid, verduurzaming. Bijna alle bouwers zetten er stevig op in. Maar, wat kost nu zo’n fabriekswoning?' >> Lees verder

 

5e artikel in publicatiereeks levensduurkosten verschenen

Het Rijksvastgoedbedrijf, Life Cycle Vision, AT Osborne, IGG Bouweconomie en Brink zijn een unieke samenwerking aangegaan. In samenspraak met de Nederlandse Vereniging voor Bouwkostendeskundigen geven deze partners van NVBK inhoud aan het thema levensduurkosten. Het integraal rekenen aan kosten, opbrengsten en waarde van vastgoed- en bouwopgaves. De uitkomsten van het gezamenlijke onderzoek delen we via een reeks publicaties. Op 6 april verscheen de 5e publicatie.

Deel 5 van onze publicatiereeks gaat over de obstakels die we in praktijk zien. Ieder obstakel is direct een kans om levensduurkosten vaker toe te passen in de praktijk.

>> Lees hier de publicatie 'Levensduurkosten: obstakels en kansen'

 

Levensduurkosten bouw en installaties bij persoonsbezetting (deel 34)

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij persoonsbezetting (deel 34).

Na een analyse van de investerings- en exploitatiekosten in één van de vorige artikelen kon al worden geconcludeerd dat dat de installatiekosten bij gebouwen met een hoge persoonsbezetting hoog zijn. Dit is vrij logisch meer mensen per m2 resulteert ook in meer licht, lucht en inrichtingsvoorzieningen zoals data en wandcontactdozen. Al deze techniek zal ook moeten worden onderhouden en deze installaties zullen ook meer energie gebruiken. De impact op de bouwkundige kosten is er nauwelijks. De indirecte bouwkosten zullen vanzelfsprekend toenemen door de toeslag op de installatiesom. Hierdoor worden de levensduurkosten bij een hogere bezetting dus ook hoger, zoals bij bijvoorbeeld vergaderruimten, callcenter, collegezalen en/of theater. Veelal is dan een ander installatieconcept een betere oplossing.

Om de mate van impact aan te geven volgt hieronder een korte analyse, waarbij van referentiegebouwen met verschillende persoonsbezetting de levensduurkosten zijn berekend.

>> L
ees hier de hele column (pdf) van Bernd
>> Bekijk in de kennisbank zijn andere columns

 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Ook interessant voor jou! - ICEC world congress 12 t/m 15 juni

Nog 3 weken en dan is het zover: het ICEC World Congress van 12 t/m 15 juni in De Doelen in Rotterdam. Ook voor leden van onze vereniging een interessant event! Aanmelden kan nog steeds!

Inspirerende sprekers als Winy Maas (architect), Sander Pluijm (journalist) en Stefan Buijsman (postdoctoraal onderzoeker), geven het thema 'Voorspelbare projecten in een dynamische wereld' met verschillende invalshoeken - change, human factor, project controls & ICT - kleur.

>> Aanmelden voor het ICEC World Congress
>> Meer informatie over het congres

 

OPLEIDING VALUE MANAGEMENT 3

Graag attendeert zustervereniging Dace onze leden op de driedaagse VM3-opleiding.

Deze VM-3 opleiding bedoeld voor ervaren Value Engineers en gericht op het opzetten van complexe strategische Value Management-trajecten en implementeren van Value Management in de eigen organisatie.

De training is op 7, 14 en 21 september 2022.

>> Meer informatie vind je in deze flyer
>> Aanmelden via dit formulier (kan tot 19 juli 2022)

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet BBA_logo_RGB 2019 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk