NVBK
KOSTENPOST | 1 september 2022 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Frank Michielen

Frank-MichielenCrisis
We zitten midden in een crisis, in veel crisissen. Een stikstofcrisis, een energiecrisis, woningencrisis, vluchtelingencrisis, arbeidskrachtentekort en nog eens een record inflatie. Voor de bouw is het ook geen feest. Projecten worden afgeblazen wegens de hoge kosten, waarbij het risico op prijsstijgingen en te late levering ook bij de opdrachtgever ligt.
Gelukkig zal de wal het schip keren. Materiaalprijzen zien we reeds stabiliseren. Als het vermoeden van een prijsdaling komt, kan het snel gaan. Aan ons als bouwkostenadviseurs de vraag met welke prijsontwikkelingen we de komende jaren rekening moeten houden. 

Lees hier de hele column van Frank Michielen, bestuurslid NVBK. 

 

webinar prijsstijgingen en leverantieproblemen - 27 september

In dit webinar speciaal voor NVBK-leden gaat Joost Haest in op de juridische problematiek bij prijsstijgingen en leverantieproblemen aan de hand van de toepasselijke juridische bepalingen, recente voorbeelden en relevante rechtspraak.

Joost Haest2Joost is advocaat bouwrecht en aanbestedingsrecht bij Severijn Hulshof advocaten en verzorgde vorig jaar een webinar over aanbestedingsrecht en bouwkosten. Nu dus een vervolgwebinar over prijsstijgingen en leverantieproblemen, een hot topic!

Interessant? Je bent van harte welkom om 15.30 uur.

 

Dag van de Bouwkostendeskundige: 3 november 2022 - Heerenveen

We zijn druk met de voorbereidingen voor de Dag van de Bouwkostendeskundige (DvdB) die dit jaar plaatsvindt op donderdag 3 november 2022 van 13.00 - 18.00 uur in de fabriek van Fijn Wonen in Heerenveen  Houd deze datum alvast vrij in je agenda en meld je aan!

Het thema is dit jaar industrieel bouwen, een mogelijkheid om de uitdagingen van nu (denk aan aan stikstofcrisis, wooncrisis, energiecrisis, klimaatdoelstellingen) te beslechten.

Het in elementen of in modules bouwen heeft als voordeel dat minder transportbewegingen nodig zijn en daarmee minder stikstofuitstoot is op de bouwplaats.

Interessant aspect is ook dat er een andere bedrijfsvoering plaatsvindt in een fabriek ten opzichte van een bouwplaats. Waar voorschrijvende partijen steeds andere materialen of combinaties van producten voorschrijven, zullen in een industrieel proces vaste partners worden gebruikt. Dit geeft kansen voor leveringsafspraken en tarieven op basis van omzetafspraken.

Ook veranderen sommige vraagstukken. Het toepassen van steenstrips bijvoorbeeld heeft in een industrieel proces meer voordelen dan alleen besparing op materiaal.

Kortom, een interessant onderwerp om eens verder over door te praten!
Houd onze website in de gaten voor het programma en de sprekers.

 

Even voorstellen: nieuw NVBK-lid

Foto Oscar KerssensDe NVBK heet Oscar Kerssens van harte welkom als nieuw lid! Oscar is werkzaam als kostendeskundige binnen de groep kostenmanagement van Witteveen+Bos. "Ik ben lid geworden van de NVBK om mijn kennis op het gebied van kosten te verbreden en kennis en ervaringen op te doen en te delen. Kosten ramen is nu eenmaal veel meer dan alleen een prijs achter een hoeveelheid zetten." Meer weten over Oscar? Hij stelt zich graag even voor. >> Lees verder

 

Deel je kennis met de NVBK-leden!

Kennis delenHoe mooi is het om je ervaring en kennis te delen met andere NVBK-leden? Ben je bezig met een nieuwe ontwikkeling, een specifiek project of wil je jouw kennis over een ander onderwerp met leden van de NVBK delen, vertel dan je verhaal tijdens een NVBK bijeenkomst! Jij zorgt voor de inhoud en het verenigingsbureau voor de uitvoering. 

Kennisuitwisseling
Zet je kennis en ervaring in ten behoeve van de vereniging en haar leden! We vragen van jou een eenmalige bijdrage waarmee we invulling willen geven aan het principe dat de NVBK een vereniging is voor en door leden. Ken jij iemand van buiten de vereniging die een interessante inhoudelijk bijdrage kan leveren? Dan is dit natuurlijk ook prima. Het belangrijkste is dat we leden van de NVBK graag meer willen betrekken bij de bijeenkomsten die we organiseren: eenmalig en zonder verdere verplichtingen.

Stuur je reactie naar het secretariaat van de NVBK en zet samen met ons een mooie bijeenkomst neer!

 

Levensduurkosten bouw en installaties bij schaalgrootte (deel 36)

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij gebouwvorm (deel 36).

Er zijn veel varianten in gebouwvormen te bedenken, van een eenvoudige kubus tot zeer complexe gebouwvormen. Daarbij valt op dat hoe compacter het gebouw (kubus), hoe minder gevel en ook hoe minder warmteverliezen per gevel optreden. Dit heeft niet alleen impact op de capaciteiten van de installaties en dus de investering, ook het gerelateerde onderhoud, maar zeker ook op de energiekosten.

Om de mate van impact aan te geven volgt een korte analyse, waarbij van referentiegebouwen met verschillende gebouwvormen de levensduurkosten zijn berekend. 

Lees hier de hele column van Bernd.
Bekijk in de kennisbank zijn andere columns.

 

In Memoriam

hands-1926414_640Ons bereikte het verdrietige bericht dat Ko Staneke 17 juli 2022 is overleden. Ko was een van de "founding fathers" en erelid van de NVBK.

Namens het bestuur van NVBK brengen wij onze condoleances over aan zijn familie en wensen hen veel sterkte. >> Lees verder

 

Actueel: Materiaalprijzen normaliseren, staal verder omlaag

roof-truss-ga785ab6a0_640De prijzen voor bouwmaterialen zijn zich voorzichtig aan het normaliseren. Brandstoffen, hout, aluminium en isolatiemateriaal vertonen niet meer zulke uitschieters als vlak na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. Alleen de staalprijs daalt fors, blijkt uit het Cobouw Prijsalarm met cijfers over de maand juli.
>> Lees verder (Bron: Cobouw)

 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk