NVBK
KOSTENPOST | 07 juli 2022 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Timm Hartmann

TIMM-THUMBBoerenprotest of boerenverstand?
Bijna een jaar geleden schreef ik een column over een alarmerend rapport van de IPCC over de opwarming van de aarde. We zijn dus bijna een jaar verder, maar wat is er eigenlijk veranderd? De stikstofcrisis staat hoog op de agenda. Dertig procent van de veestapel moet wijken voor het stikstofprobleem. Het lijkt erop dat de boeren overal de schuld van krijgen. Natuurlijk ben ik ook niet blij met de boerenprotesten, die steeds extremere vormen aannemen, maar wat zou jij doen in hun situatie? 

Lees hier de hele column van Timm Hartmann, penningmeester

 

NIEUWE PUBLICATIE IN REEKS LEVENSDUURKOSTEN verschenen

Op 23 juni 2022 verscheen de 6e publicatie in onze publicatiereeks Levensduurkosten, met de titel 'Levensduurkosten berekenen: een gezamenlijk stappenplan voor opdrachtgevers en experts'. Met een stappenplan om te komen tot een vergelijking van de levensduurkosten. Een beproefde aanpak die geschikt is voor alle betrokkenen: opdrachtgevers, leveranciers, specialisten én procesmanagers. >> Lees verder

 

Levensduurkosten bouw en installaties bij indeelbaarheid (deel 35)

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij indeelbaarheid (deel 35).

Na een analyse van de investerings- en exploitatiekosten in één van de vorige artikelen 1) kon al worden geconcludeerd dat dat de installatiekosten bij gebouwen met een verhoogde indeelbaarheid (kleinere ondeelbare stramienmaat) hoger zijn.

Het is eenvoudiger wanden te verplaatsen of werkruimtes te verkleinen of te vergroten zonder dat hiervoor installaties aangepast behoeven te worden. Hierdoor wordt het gebouw meer flexibel voor indelingsveranderingen. Er zullen hiervoor dus op voorhand meer technische voorzieningen moeten worden aangebracht. Dit geld voor zowel klimaattechnisch onderdelen als bijvoorbeeld ook voor wandcontactdozen en data aansluitpunten. Voor een verhoogde indeelbaarheid zal verhoudingsgewijs meer techniek nodig zijn waardoor de totale investering en daarmee ook de onderhoudskosten sterk zullen stijgen. Bouwkundig zullen de kosten nauwelijks stijgen door deze extra flexibiliteit. Bij een verhoogde indeelbaarheid zullen de energiekosten overigens iets toenemen i.v.m. de extra voorzieningen, maar niet noemenswaardig.

Lees hier de hele column (pdf) van Bernd.
Bekijk in de kennisbank zijn andere columns.

 

ABK voor installatietechniek

In 2018 hebben NVBK en Bouwend Nederland het ‘Model 2018 Algemene Bouwplaatskosten’ gepubliceerd. Algemene Bouwplaatskosten (ABK) zijn kosten die direct samenhangen met het bouwproject, maar geen direct verband hebben met de onderdelen van het bouwobject. In de praktijk is lang niet altijd duidelijk welke kosten onder algemene bouwplaatskosten vallen. Het model 2018 geeft voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer duidelijkheid. Bij de installatietechniek is er nog geen algemeen model. Maar die gaat er wel komen! >> Lees verder

 

Even voorstellen: nieuw NVBK-lid

IdzardDe NVBK heet Idzard van Gameren van harte welkom als nieuw lid! Hij is werkzaam bij Multical ingenieursbureau als tekenaar en is lid geworden van onze vereniging "om meer en gemakkelijker te kunnen netwerken met andere bouwkostendeskundigen en het met elkaar te hebben over ‘ons’ vakgebied. Kennis brengen en kennis halen". Meer weten over Idzard? Hij stelt zich graag even voor. >> Lees verder 

 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Nieuwe NVBK-partner

Multical-logo-tekst-blauw (002)Onlangs hebben we ingenieursbureau Mulitcal mogen verwelkomen als nieuwe partner van NVBK. Multical 'ondersteunt opdrachtgevers met management en advies bij bouwprocessen. Van groot tot klein. Van nieuwbouw tot bestaande bouw. Dit doen wij vanuit een integraal dienstenpakket, zodat wij onze opdrachtgevers maximaal kunnen ontzorgen. Vakkundig, onafhankelijk en altijd oplossingsgericht. Bij dit alles zien wij duurzaamheid en circulariteit als sleutelbegrippen voor een toekomstbestendige bouw'. Lees meer >>

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk