Column over normen I Wat vind jij van de brochure ABK Model 2018? I Congres Ketenstandaard 23 maart I Even voorstellen nieuw NVBK-lid
NVBK
KOSTENPOST | 09 februari 2023 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Cor Hanenburg

foto cor_hanenburg-1-2Normen, normen, normen ...
Als bouwkostendeskundige maak ik, waarschijnlijk net als jullie, veel gebruik van de NEN 2699, NEN 2580, NEN 3699, de NL/SfB-methode en de brochure Algemene Bouwplaatskosten. Ze geven mij structuur, houvast qua codering, doen een voorzet tot rubricering en clustering en ze zorgen voor standaardisering. Best handig.

Toch loop ik tegen zaken aan waarvan ik denk: in welke rubriek moet ik dat bouwdeel nu plaatsen en waarom kan dat niet anders? (kelderwanden, begane grondvloeren, buitenplafonds…).

Lees hier de hele column van Cor Hanenburg, secretaris NVBK

 

Wat vind jij van de Brochure 'Algemene Bouwplaatskostenmodel 2018'?

ABKDe brochure ”Algemene Bouwplaatskosten Model 2018” is opgesteld door NVKB en Bouwend Nederland, met een duidelijke schematisch overzicht van welke soorten (rubrieken) Algemene Bouwplaatskosten er zijn. Deze brochure zorgt voor eenduidige begrotingen en voorkomt discussie over Algemene Bouwplaatskosten.

Update Brochure ABK Model in 2023
Voor 2023 willen NVBK en Bouwend Nederland de brochure een update geven. BKS Schagen is deelnemer bij het opstellen van een nieuwe brochure en vraagt om die reden om input.

Wat vind jij?
Heb je toevoegingen, opmerkingen of wijzigingen zodat de brochure nog beter wordt? Vul de enquête in en help de brochure Algemene Bouwplaatskosten te verbeteren!

>> Vul hier de enquete in (duurt 1 minuut)

 

Ketenstandaard congres - donderdag 23 maart - je bent van harte welkom!

In ons werk als bouwkostendeskundige maken we gebruik van verschillende normen en methoden, zoals de NL/SfB-methode. Het beheer en het onderhoud van de NL/SfB is in januari overgenomen door Ketenstandaard (lees hier het nieuwsbericht).

Graag attenderen we je op een interessant congres van Ketenstandaard op 23 maart: 'Van idee tot bouwwerkdossier - ketensamenwerking van fabrikant tot gebruiker' in Nijkerk.

Een event waar de hele bouw- en technieksector samenkomt om kennis over digitalisering en standaardisatie op te doen en te delen en te discussiëren over het huidige politieke klimaat en de maatschappelijke thema’s die van invloed zijn op de sector.

>> Bekijk het programma / Ga naar de sprekers / Meld je aan!

 

Even voorstellen: Jan Spoelstra

De NVBK heet Jan Spoelstra van harte welkom als nieuw lid! Hij stelt zich graag even aan je voor. 

Jan_Spoelstra_MG_0087bJan is zijn loopbaan begonnen als werkvoorbereider, is doorgegroeid naar projectleider en sinds 5 jaar kostendeskundige bij SPIE, business unit grote projecten. Jan: "Ik merk dat mijn kennis en ervaring van zowel de uitvoering als de ontwikkeling veel positieve inbreng heeft in mijn huidige functie als kostendeskundige.
Ik vind het interessant wat de markt bezighoudt en hoe er op bepaalde ontwikkelingen wordt gereageerd. Ik verwacht dat ik bij de NVBK met vakgenoten kennis kan delen en er interessante bijeenkomsten worden georganiseerd die bijdragen aan vakinhoudelijke kennis."
 >> Meer weten over Jan?

 

NVBK bestaat dit jaar 45 jaar!

Dit jaar bestaat de NVBK 45 jaar! Een mooie reden om tijdens de Dag van de Bouwkostendeskundige in november dit jaar iets extra's te doen!

Wil jij mee helpen bij de organisatie van deze dag? Heb je bijvoorbeeld een mooi project, informatie uit onderzoek of de praktijk die je met vakgenoten tijdens deze dag wil delen? Of andere goede ideeën of suggesties? Laat dat dan weten via secretariaat@nvbk.nl.

 

COLUMN BERND KARSTENBERG: DEEL 39, OVER ENERGIE IMPACT BOUW EN INSTALLATIES BIJ ISOLATIEWAARDE GEBOUW

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over de noodzaak van integraal ontwerpen op levensduurkosten en dan specifiek over energie impact bouw en installaties bij isolatiewaarde gebouw (deel 39).

Bij de investerings- en exploitatieberekening 1) hebben we al eerder de impact van de gevel bekeken. Een belangrijke variabele is dan ook de isolatie van het gebouw. De twee belangrijkste delen van de gevel zijn de isolatiewaarde van de dichte deel (de Rc waarde) en van het open gedeelte (de U waarde van het glas).

Buiten de eerdere impact op de levensduurkosten zal er volgens de BENG norm ook aan de kWh/m2bvo eisen moeten worden voldaan. Zo ook bij grootschalige renovatie. In de bijgaande analyse is duidelijk dat boven de norm isoleren nauwelijks impact heeft op de waarde van de kWh/m2bvo. Dus bij grootschalige renovatie is de eerste focus het na-isoleren en/of beter isolerend glas.

Om de mate van impact aan te geven volgt een korte analyse, waarbij van referentiegebouwen met verschillende isolaties de levensduurkosten zijn berekend.

>> Lees hier de hele column van Bernd

 

Leestip! 'Circulair bouwen eerst goed definiëren'

Op 18 januari 2023 verscheen er een interessant artikel op Platform31. Een pleidooi voor niet toekomstig circulair, maar ook nu al elementen hergebruiken. De NVBK wordt in dit artikel ook genoemd.

"Het snel bouwen van de honderdduizenden dringend noodzakelijke woningen in Nederland is een bijna onmogelijke opgave. Alleen al op basis van het dalend aantal verleende bouwvergunningen kun je dat concluderen. Een tekort aan vakmensen en grondstoffen is slechts een deel van de verklaring. Maar hoe moet het dan met die andere dringend noodzakelijke opgave: circulair bouwen? Die komt mede door de lage woningproductie nog niet goed van de grond. Daardoor blijven ook de bouwkosten van circulaire woningen nog in nevelen gehuld, wat evenmin helpt om de productie van circulair bouwen van de grond te krijgen.

Een antwoord op dat laatste punt is onlangs gepresenteerd op een online bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK). Een oud-deelnemer van de Vitruvius Opleidingen Kostendeskundige Bouw presenteerde twee circulaire varianten van een corporatieproject van 36 op de bouwplaats gerealiseerde rijwoningen."

>> Lees verder
 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk