Inschrijving Dag van de Bouwkostendeskundige op 2 november geopend! - Leestip: column over AI en ons vak - Clemens Venderbosch stelt zich voor
NVBK
KOSTENPOST | 14 september 2023 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Frank Michielen

Frank-MichielenArtificial Intelligence en de Bouwkostendeskundige
De ontwikkelingen rond Artificial Intelligence (AI) gaan hard. Elke week lees je hier weer wat meer over. Soms over iets hilarisch, omdat de resultaten nergens op slaan, maar meestal laten de resultaten ons werkelijk versteld staan.

In ons vak, bouwkosten, lees je er nog niet veel over. Voor het maken van calculaties bestaan er al uitstekende softwarepakketten die de calculator prima kunnen helpen, maar dat is nog geen AI. Voor het maken van ramingen bestaat er volgens mij nog geen AI pakket. Dat heeft verschillende oorzaken: de markt zal te klein zijn, ChatGPT is slecht met getallen, enz..

Voor het maken van ramingen verwacht je een vraag- en antwoordspel en ChatGPT doet hier niet aan. Mooi is wel dat als je aan ChatGPT vraagt wat een kantoor kost, hij wel alle aspecten noemt waarmee je bij een raming rekening moet houden.

Lees hier de hele column van Frank Michielen, NVBK-bestuurslid

 

Even voorstellen: Clemens Venderbosch

Clemens VenderboschClemens: "In mijn dagelijks werk houd ik mij vooral bezig met het maken van elementenramingen. Mijn mooiste werk tot nu toe is het Louwman Automobiel Museum te Den Haag.

De NVBK is voor mij geen onbekende, ik ben in het verleden al eens lid geweest. In de crisisjaren is het lidmaatschap echter geschrapt. Ik merk nu dat ik graag weer wat wil sparren met vakgenoten en zie dus uit naar de toekomstige bijeenkomsten." >> Maak kennis met Clemens Venderbosch

 

Dag van de Bouwkostendeskundige - 2 november 2023 - Inschrijving geopend!

Op donderdag 2 november 2023 is het al weer de tiende keer dat de NVBK de Dag van de Bouwkostendeskundige (DvdB) organiseert! Een middag vol kennis en inspiratie voor en door onze leden!

  • Op een mooie locatie: de Performance Factory in Enschede, een talentenfabriek en dé plek voor industriële circulaire woningbouw passend bij ons fantastische mooie vakgebied!

  • Met de inspirerende presentatie 'De kracht van samenwerking' van Stichting Pioneering die tot doel heeft versnelling en verduurzaming in de bebouwde omgeving van Oost-Nederland te realiseren.

  • Met de interactieve sessie 'BIM voor de kostendeskundige' om te komen tot een gemeenschappelijke standpunt van de kostendeskundigen over Building Information Modelling (BIM). 

  • De NVBK bestaat dit jaar 45 jaar! En wie jarig is trakteert! Ieder lid mag daarom kosteloos een introducé meenemen naar de DvdB!

Kom ook naar deze Dag van de Bouwkostendeskundige en laat je inspireren!

>> Bekijk het complete programma
>> Meer informatie

 

Bezoek gerestaureerd Paleis het loo

NVBK en de Beroepsvereniging Nederlandse Bouwspecificatiedeskundigen (BNB) organiseren samen een bezoek aan het gerestaureerde Paleis Het Loo op vrijdag 10 november 2023 van 13.00 - 17.00 uur. Meld je snel aan; er is beperkt plaats!

KRAAN Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de grote verbouwing van het Paleis Het Loo. Asbest moest worden verwijderd en klimaatinstallaties vernieuwd, om de collectie en het paleis in goede staat te houden. Ook is er ruimte gemaakt voor uitbreiding van het museum.

Bezoek het gerestaureerde Paleis Het Loo en laat je door KRAAN Architecten meenemen door het restauratietraject van het 17e-eeuwse paleis, waarbij vakmensen uit de hele wereld samenwerkten.

 

NVBK verwelkomt nieuwe studentleden!

NVBK biedt in samenwerking met Vitruvius Opleidingen de cursisten die in juli afstudeerden een gratis jaar-lidmaatschap van de NVBK aan. Zowel Vitruvius als de NVBK onderschrijven het belang van jonge, ‘verse’ kostendeskundigen die zich aansluiten bij de vereniging.

Scriptie in beeld
De scripties van de in juli afgestudeerde cursisten worden toegevoegd aan de scriptielijst van Kostendeskundige Bouw, te vinden op de website van Vitruvius Opleidingen.

De NVBK biedt de afgestudeerden de gelegenheid in de nieuwsbrief van de NVBK 'Kostenpost' een samenvatting van de scriptie te delen.
Onno Potters, werkzaam bij Rothuizen Architecten, trapt af. De titel van zijn scriptie luidt 'Wat kost een circulair gebouw extra en wat levert het op bij demontage?'.

De samenvatting van zijn scriptie lees je op de website van de NVBK.

 

COLUMN BERND KARSTENBERG: energie-impact bij wel of geen zonwering

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over de noodzaak van integraal ontwerpen op levensduurkosten en dan specifiek over de energie impact bij wel of geen zonwering (mét zonwerend glas (deel 42).

Bij de investerings- en exploitatieberekening hebben we al eerder de impact van de gevel bekeken. Een belangrijke variabele is dan ook de isolatie van het gebouw. De twee belangrijkste delen van de gevel zijn de isolatiewaarde van de dichte deel (de Rc waarde) en van het open gedeelte (de U waarde van het glas). Daarbij kan men een onderscheid maken om de gevel na te isoleren of het glas te vervangen en wel of geen zonwering te nemen.
Buiten de eerdere impact op de levensduurkosten zal er volgens de BENG norm ook aan de kWh/m2bvo eisen moeten worden voldaan. Zo ook bij grootschalige renovatie.
In de onderstaande analyse is bij de verschillende isolatiewaarde van de gevel of glas bekeken met daarbij de impact voor wel of geen zonwering toe te passen. Daarbij is uitgegaan van glas mét zonwerende eigenschappen. 

>> Lees hier de hele column van Bernd

 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk