Word jij bestuurslid bij de NVBK? I Bezoek Paleis Het Loo op 10/11 I Lees de bestuurscolumn en de 8e publicatie levensduurkosten I Deel in KM Magazine jouw mooie project met ons!
NVBK
KOSTENPOST | 13 juli 2023 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Arend Koers

arend koersKostendeskundige: voor herintreders en overstappers een baan in de bouw mét toekomst
Ken je mensen die nadenken over een overstap naar een functie in de bouw & infra? Geef deze overstappers een kans naar een ander werkveld. Dat kan via verschillende initiatieven. Zo heeft Rutger uit Hengelo – voorheen allround operator in de medische chipindustrie - via het initiatief jijgaathetmaken.nl en het Overijssels Vakmanschap nu een nieuwe baan bij het bouwkundig adviesbureau Arcade Bouw Consult in Oldenzaal.

Arend Koers, NVBK-bestuurslid en directeur Arcade Bouw Consult: “Een mooi voorbeeld van de verhitte en vergrijsde arbeidsmarkt en de mogelijkheden als werkgever nieuwe, jongere en enthousiaste collega’s met levenservaring en interesse in de bouw aan te trekken.”

“Want hoe mooi is toch ons vakgebied? Op 2 november 2023 organiseert de NVBK de Dag van de Bouwkostendeskundige rondom de ‘tools’ ook wel de gereedschapskist van de kostendeskundige! Doel is kennisdeling, netwerken, maar ook de NVBK goed op de kaart te zetten door ons vakgebied te promoten zodat ook herintreders / overstappers zich bij de NVBK aansluiten.”

Lees hier de hele column van Arend Koers, NVBK-bestuurslid

 

Vacatures bestuur NVBK

NVBK werkt vanuit het principe dat de vereniging er is door en voor vrijwilligers. Daarom is de NVBK altijd op zoek naar leden die zich voor de vereniging willen inzetten. Dat kan zowel projectmatig (bijvoorbeeld ondersteuning bij een event) als structureel (bestuursfuncties).

Vrijwilligerswerk kost tijd, maar de ervaring van onze vrijwilligers is dat je er ook veel voor terugkrijgt. Bijvoorbeeld door het contact met andere teamleden, vakdeskundigen en het prikkelen van je eigen denkraam. 

Met het vertrek van de bestuursleden Cor Hanenburg en Gerard van Dijk, heeft de NVBK momenteel twee bestuursfuncties vacant. Heb je interesse? Laat het ons weten! Je kunt contact opnemen via secretariaat@nvbk.nl.

 

Statutenwijziging

Op dinsdagmiddag 4 juli vond er een tweede bijzondere ledenvergadering plaats waar tot het wijziging van de statuten van de NVBK is besloten (zie bijgaand de notulen).

Aanleiding van de statutenwijziging was o.a. de beoogde wijziging van de gedragscode. Ook het huishoudelijk reglement moest om deze reden worden aangepast. In het wijzigingstraject zijn verschillende leden meegenomen en het resultaat is in de reguliere ledenvergadering van 20 april aan de leden gepresenteerd. 

De gewijzigde statuten, de gedragscode en het huishoudelijk reglement - zoals deze op 4 juli zijn vastgesteld - zijn effectief nadat de herziene statuten bij de notaris zijn gepasseerd en bij de KvK zijn gedeponeerd.

 

Bezoek gerestaureerd Paleis het loo

NVBK en de Beroepsvereniging Nederlandse Bouwspecificatiedeskundigen (BNB) organiseren samen een bezoek aan het gerestaureerde Paleis Het Loo op vrijdag 10 november 2023 van 13.00 - 17.00 uur. Meld je snel aan; er is beperkt plaats!

KRAAN Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de grote verbouwing van het Paleis Het Loo. Asbest moest worden verwijderd en klimaatinstallaties vernieuwd, om de collectie en het paleis in goede staat te houden. Ook is er ruimte gemaakt voor uitbreiding van het museum.

Bezoek het gerestaureerde Paleis Het Loo en laat je door KRAAN Architecten meenemen door het restauratietraject van het 17e-eeuwse paleis, waarbij vakmensen uit de hele wereld samenwerkten.

 

Heb jij een mooi project dat je wil delen in ons magazine of tijdens DvdB?

Zoals je weet staat de Dag van de Bouwkostendeskundige (DvdB) op 2 november 2023 in het teken van het gereedschap van de bouwkostendeskundige. Denk daarbij aan software-paketten, databases bouwkosten, indexen, meetsoftware, etc.

Heb je een mooi project, informatie uit onderzoek of de praktijk die aansluit bij het thema? En zou je dat willen delen met andere kostendeskundigen via het KM Magazine, het Kosten Management Magazine van de NVBK? Laat het ons weten via de redactie van het KM Magazine: km@nvbk.nl

Tip: hulp nodig bij het op papier zetten van je verhaal? De redactie helpt je door je te interviewen. Het kost jou dan een half uurtje van je tijd, met als resultaat een uitgewerkt artikel!

NVBK bestaat dit jaar 45 jaar!

Dit jaar bestaat de NVBK 45 jaar! Tijdens de Dag van de Bouwkostendeskundige op 2 november willen we hier op feestelijke wijze bij stilstaan. Wil jij meehelpen deze dag tot een feestelijk en inhoudelijk succes te maken? Heb je suggesties? Dan horen wij dit graag via secretariaat@nvbk.nl. 

 

8e publicatie levensduurkosten is verschenen!

Het Rijksvastgoedbedrijf, Life Cycle Vision, AT Osborne, IGG Bouweconomie en Brink zijn een unieke samenwerking aangegaan. In samenspraak met de Nederlandse Vereniging voor Bouwkostendeskundigen geven deze partners van NVBK inhoud aan het thema levensduurkosten, het integraal rekenen aan kosten, opbrengsten en waarde van vastgoed- en bouwopgaves. 

De uitkomsten van het gezamenlijke onderzoek delen we via een reeks publicaties. Op 30 mei 2023 verscheen de 8e publicatie: Levensduurkosten: zonnepanelen?

>> Lees hier de publicatie Levensduurkosten: zonnepanelen
>> Alle publicaties uit de reeks vind je terug in onze kennisbank

 

Even voorstellen: François Harinck

Francois HarinckFrançois Harinck is onlangs lid geworden van de NVBK. Van harte welkom! Hij stelt zich graag even voor.

François (34 jaar): "Als calculator heb ik bij De Vries en Verburg de groei meegemaakt van utiliteitsprojecten van een paar miljoen naar projecten van meer dan 100 miljoen omzet. Aangezien opdrachtgevers daarbij steeds eerder in het ontwerpproces input van de aannemer willen hebben op kostengebied, ben ik in 2021 de opleiding Kostendeskundige Bouw bij Vitruvius gaan volgen en heb de opleiding vorig jaar afgerond.

Uitgeleerd raak je nooit op kostengebied! Daarom leek het mij goed om mij aan te sluiten bij de NVBK, om zo kennis met elkaar te kunnen delen en vermenigvuldigen."
>> Lees verder

 

COLUMN BERND KARSTENBERG: energie-impact bij wel of geen zonwering

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over de noodzaak van integraal ontwerpen op levensduurkosten en dan specifiek over de energie impact bij wel of geen zonwering (deel 41).

Bij de investerings- en exploitatieberekening hebben we al eerder de impact van de gevel bekeken. Een belangrijke variabele is dan ook de isolatie van het gebouw. De twee belangrijkste delen van de gevel zijn de isolatiewaarde van het dichte deel (de Rc waarde) en van het open gedeelte (de U waarde van het glas). Daarbij kan men een onderscheid maken om de gevel na te isoleren of het glas te vervangen en wel of geen zonwering te nemen.
Buiten de eerdere impact op de levensduurkosten zal er volgens de BENG norm ook aan de kWh/m2bvo eisen moeten worden voldaan. Zo ook bij grootschalige renovatie. In de onderstaande analyse is bij de verschillende isolatiewaarde van de gevel of glas bekeken met daarbij de impact voor wel of geen zonwering toe te passen. Daarbij is uitgegaan van glas zonder zonwerende eigenschappen. >> Lees hier de hele column van Bernd

 

Even voorstellen: Eric van Velzen

eric van velzen - versie 1Eric: "In de functie van kostendeskundige bij een grote utilitaire aannemer ben ik verantwoordelijk voor de bouwkosten vanaf het initiatief tot de realisatiefase. Door de grote diversiteit in de projecten en het inspelen op veranderende wet- en regelgeving en de veranderende klantvraag is en blijft het een uitdagend vakgebied.

Van mijn lidmaatschap verwacht ik objectiviteit, kennisdeling en het vergroten van mijn netwerk. Dit zijn de belangrijkste redenen en verwachtingen van mijn lidmaatschap van de NVBK." 
>> Maak kennis met Eric


 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk