Kom ook naar de Dag van de Bouwkostendeskundige op 3 november!
NVBK
KOSTENPOST | 20 oktober 2022 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Cor Hanenburg

Cor HanenburgKom naar de Dag van de Bouwkostendeskundige!
Ja, klopt, met een uitroepteken. Waarom?
Het is een mooie kans om met elkaar, als vakgenoten, op een interessante locatie, weer eens “live” bij te praten, de laatste nieuwtjes uit de branche uit te wisselen en de ontwikkelingen van vandaag vanuit de markt te delen. Wat is de invloed op de bouw- en bijkomende kosten en in het bijzonder op de bouwplaatskosten? Hoe kijken we hier naar en hoe gaan we hier mee om?

Bovendien is het een uitgelegen kans om eens achter dat scherm vandaan te komen, op een bijzondere (bouw)locatie rond te lopen en feeling met de praktijk te houden.

Dus: Kom naar de Dag van de Bouwkostendeskundige op 3 november!
Een mooie kans!

Lees hier de hele column van Cor Hanenburg, secretaris NVBK. 

 

Welkom op de dag van de bouwkostendeskundige - 3 november!

Is industrieel bouwen de oplossing voor de uitdagingen waar we voor staan – denk aan de stikstofcrisis, wooncrisis, personeelscrisis in de bouw, energiecrisis, klimaatdoelstellingen? En wat betekent industrieel bouwen voor de rol van de bouwkostendeskundigen?

Genoeg stof tot nadenken en erover met elkaar in discussie te gaan tijdens de Dag van de Bouwkostendeskundige op donderdag 3 november 2022, op een locatie die helemaal bij dit thema past!

Meld je hier aan, je bent van harte welkom!

Programma

12.15 – 13.00 uur - Ontvangst met lunch, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

13.00 – 13.15 uur - Opening en welkom

13.15 – 15.00 uur - Rondleiding groep 1, Fijn Wonen, Heerenveen / Presentatie groep 2, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

15.00 – 15.30 uur - Pauze

15.30 – 17.00 uur - Rondleiding groep 2, Fijn Wonen, Heerenveen / Presentatie groep 1, Abe Lenstra Stadion

17.00 – 18.00 uur - Vragen, afsluiting, borrel 

18.00 - 20.00 uur - Diner (optioneel, op eigen kosten)

Sprekers uitgelicht

De rondleiding wisselen we af met presentaties van twee sprekers: Tessa Meij en Klaas Droog. Zij stellen zich graag alvast even voor:

tessa meijMet haar masterscriptie ''Scale up the process, the realization of industrial housing'' won Tessa Meij de Woningmarktscriptieprijs 2021 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Tessa is inmiddels projectontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed en geeft ons een toelichting op haar afstudeeronderzoek: “Voor industrieel bouwen is een culturele verandering nodig, iedereen moet aan boord en we moeten het echt samen doen.”klaas droogKlaas Droog, directeur van houtskeletbouwbedrijf De Mar, voorzitter van het Netwerk Conceptueel Bouwen. Zijn fabriek in Grou produceert complete casco’s voor gebouwen, villa’s en seriematige woningbouw.

Locatie: Abe Lenstra Stadion en woningfabriek van wijnen, Heerenveen

Wij ontvangen jullie graag eerst in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen met een lunch en trappen daar gezamenlijk de Dag van de Bouwkostendeskundige af. Eerst krijgt de ene groep een presentatie in het Abe Lenstra Stadion en vertrekt de andere groep naar de fabriek van Van Wijnen. Na de pauze keren we de rollen om.

Over Woningfabriek Van Wijnen
In een tijd van woningnood, schaarste aan grondstoffen en mankracht, fors gestegen bouwkosten, circulariteit en energieneutraal bouwen is voor veel Nederlanders een betaalbare woning nauwelijks nog weggelegd. De woningnood vraagt om een transitie in de bouw. Deze manifesteert zich in deze woningfabriek van Van Wijnen. Deze fabriek is in vele opzichten grensverleggend. Dat blijkt onder andere uit de hoge mate van robotisering, waarmee ze deels het probleem van schaarste aan vakmensen oplossen.

Feiten en cijfers
Productiecapaciteit: 4.000 woningen per jaar / 14.000 m2 vloeroppervlakte / 15 meter hoog / Opdrachtgever: Van Wijnen / Woonoplossing: Fijn Wonen

 

KM Magazine vanaf 27 oktober te lezen!

NVBK 2022 oktober coverHet Kosten Management Magazine 2022 (KM Magazine) ligt vanaf 27 oktober op de deurmat van onze leden!

Dit keer geheel gewijd aan het thema van de Dag van de Bouwkostendeskundige op 3 november, namelijk: Industrieel bouwen.

Met interessante artikelen en columns rondom dit thema, zoals het artikel 'Woning van de lopende band' over de locatie in Heerenveen waar Van Wijnen op grote schaal woningen en appartementen in de fabriek produceert. Deze locatie vormt ook het decor van onze Dag van de Bouwkostendeskundige op 3 november!

Tessa Meij deed onderzoek aan de Technische Universiteit Delft naar de mogelijkheden die industrialisatie biedt voor de woningmarkt. Daarvoor kreeg ze de Scriptieprijs. In KM Magazine schrijft ze in 'Industreel bouwen, een oplossing voor een urgent probleem' over haar onderzoek en aanbevelingen.

Natuurlijk mag een artikel over ontwikkelingen die de toekomst van bouw- en civiele projecten sterk zullen doen veranderen, niet ontbreken. Zo zal de combinatie van digitalisering en industrialisering een verdere vlucht nemen. In het artikel 'Van beton kisten naar beton printen' blikken we als voorbeeld voor de impact van deze veranderingen kort terug op betonwerk in relatie tot bouwkosten, kijken we naar de huidige ontwikkelingen en geven we een kijkje in de toekomst.

Kortom, een magazine vol inspirerende artikelen als opmaat naar de Dag van de Bouwkostendeskundige in Heerenveen op 3 november. Zien we je daar?

 

Even voorstellen: Frank Rijbroek

De NVBK heet Frank Rijbroek van harte welkom als nieuw lid! Hij stelt zich graag even aan je voor.

Frank rijbroekFrank: "
Ik vind het belangrijk dat bedrijven hun bijdrage leveren aan verenigingen en kosten kennisdeling verzorgen. Vanuit 4Building dragen we hieraan bij door op diverse plekken opleidingen te verzorgen. Onze vertegenwoordiger bij deze vereniging, Kees Regelink, gaat met pensioen. Zodoende is het tijd voor nieuwe vertegenwoordiging in de vereniging en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Tijdens de verschillende bijeenkomsten hoop ik contactmomenten te hebben om met andere kostendeskundige ervaringen en ambities uit te wisselen." >> Meer weten over Frank?

 

Levensduurkosten bouw en installaties bij glaspercentage (deel 37)

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij glaspercentage (deel 37).

Bij de investerings- en exploitatieberekening hebben we al eerder de impact van gevel bekeken. Een belangrijke variabele is dan ook het glaspercentage. Als het glaspercentage groter wordt zal er meer verwarmings en koelvermogen nodig zijn. Dus de installaties dienen groter te worden gedimensioneerd en dit zal dan ook meer onderhoud en hogere energiekosten geven.
Ook blijkt dat boven de 50% glaspercentage er bouwkundig moet worden ingegrepen met behulp van zonwering en of een ander installatieconcept, wat ook weer leidt tot hogere bouwkundige investerings- en onderhoudskosten. Bij glaspercentages boven de 70% is een ander klimaatsysteem nodig wat lokaal kan zorgen dat de temperatuur behaaglijk blijft. De zonwering blijkt dan op basis van levensduurkosten niet op te wegen.
Hieruit blijkt maar weer dat een ontwerp integraal moet worden bekeken en dat daarbij de installatie en bouwkundige levensduurkosten in de overweging mee moeten worden genomen.

Lees hier de hele column (pdf) van Bernd.
Bekijk in de kennisbank zijn andere columns.

 

Webinar gemist of terugkijken?

KnipselHet webinar 'Prijsstijgingen en leverantieproblemen' op 27 september was een succes! Joost Haest, advocaat bij Severijn Hulshof advocaten, praatte de deelnemers bij over de juridische problematiek aan de hand van toepasselijke juridische bepalingen, recente voorbeelden en relevante rechtspraak. Het webinar gemist of terugkijken? Ga naar onze website.

 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk