Meer weten over circulariteit in de woningbouw? Sluit aan bij ons webinar op 24 november!
NVBK
KOSTENPOST | 10 november 2022 | Bekijk online

Bestuurscolumn - Huub Kamphuis

Huub Kamphuis foto-uitsnedeIndustrialisatie en de toekomst van de kostendeskundige
Donderdag 3 november hebben we met een succesvolle Dag van de Bouwkostendeskundige een blik op de toekomst kunnen werpen. 

Na zo’n blik op de toekomst rijst vanuit ons eigen perspectief al snel de vraag wat deze verre vorm van industrialisatie - waarbij gebouwen geen maatwerk meer zijn maar kant-en-klaar producten met een van te voren vastgestelde prijs - betekent voor onze rol als kostendeskundige. De toekomst zal het moeten uitwijzen maar mijn mening is dat de volledig geïndustrialiseerde bouw slechts een klein deel van het volledige bouwvolume zal afdekken, omdat de focus ligt op woningbouw met minder dan 9 bouwlagen.

Lees hier de hele column van Huub Kamphuis, voorzitter NVBK. 

 

Webinar Circulariteit in de woningbouw 24 november 2022 - 16.00 - 17.00 uur

Voor een project van Fijn Wonen / Van Wijnen met 36 levensloopbestendige sociale huurwoningen is een variantenstudie gemaakt. De nulmeting bestaat uit prefab betonnen casco's met massieve prefab plaatvoeren. Daarnaast zijn er twee circulaire varianten opgezet, met circulaire materialen en circulaire samenwerkingsvormen.

Deze, in totaal drie varianten, zijn met elkaar vergeleken op het gebied van bouwkosten, bouwplaatskosten, bijkomende kosten, exploitatiekosten (75 jaar), CO2-uitstoot, CO2-opslag, MPG-score en BCI-score inclusief losmaakbaarheid. In de varianten 1 en 2 (beide circulair) wordt onder andere de CO2-uitstoot gereduceerd met respectievelijk 30% en 60% terwijl de bouwkostenstijgingen hierbij minimaal zijn.

Klaas van den Brand - Van Wijnen - webinar circulariteit 24 novemberMeer hierover te weten komen? Laat je bijpraten door vakgenoot Klaas van den Brand, calculator bij Van Wijnen. Hij vertelt je meer over deze variantenstudie tijdens het webinar 'Circulariteit in de woningbouw' op 24 november van 16.00 - 17.00 uur. Je bent van harte uitgenodigd!

 

Dag van de bouwkostendeskundige groot succes!

Op 3 november 2022 was de Dag van de Bouwkostendeskundige in Heerenveen. Met de leden van de NVBK zijn we op bezoek geweest in de woningfabriek van Fijn Wonen / Van Wijnen. Ook zijn we bijgepraat over de ins & outs van industriële productie door Klaas Droog directeur De Mar Houtskeletbouw & voorzitter van het Netwerk Conceptueel Bouwen. 

Met recht een geslaagde bijeenkomst: een goed programma, mooie opkomst en er werd naar hartenlust genetwerkt en bijgepraat! Deze Dag van de Bouwkostendeskundige met als thema Industrieel Bouwen had je zeker niet willen missen!

Klik hier voor een sfeerimpressie.

 

Even voorstellen: Marcel van de Peppel

De NVBK heet Marcel van de Peppel van harte welkom als nieuw lid! Hij stelt zich graag even aan je voor.

20200525-Portret-Waal-13 Marcel vd PeppelMarcel: "
Het lidmaatschap van de NVBK biedt een interessant netwerk om kennis uit te wisselen. Ik was in mijn jaren van Bouwkostenadvies IOB lid van de NVBK. Nu ik inhoudelijk meer betrokken ben bij het vakgebied bouwkosten is het lidmaatschap wederom interessant om kennis te delen.”

 >> Meer weten over Marcel?

 

Welke analyses vind jij als bouwkostendeskundige interessant?

BerndBernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. De columns gaan over investeringskosten, exploitatiekosten en als ook over de levensduurkosten van bouw en installaties. Inmiddels zijn er 37 columns van zijn hand verschenen!

Graag schrijft hij nog meer columns, alleen wil Bernd graag weten waarover. Vandaar deze oproep: Welke analyses vind jij interessant? Laat het Bernd weten

Bekijk in de kennisbank de columns van Bernd Kartsenberg tot nu toe.

 

Kennis delen? Neem deel aan de NVBK WhatsApp groep!

WhatsappUit de in 2020 gehouden ledenenquête bleek dat er behoefte is aan laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk platform om met leden te communiceren. Daarom hebben we toen besloten om als pilot een WhatsApp groep aan te maken, en deze bestaat nog steeds!

Wil je je kennis of vraag met je vakgenoten delen? Neem dan deel aan deze groep. Stuur je telefoonnummer naar het secretariaat van NVBK en je wordt toegevoegd aan de groep.

 

Partners van de NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkosten branche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij de NVBK.
>> Lees meer 

logo kiewiet logo bremen2 Logo AS met slogan partner_BKSprogram kostensupport logo Bedrijfsburo_JBG_logo_rgb logo tauw-jb BRINK-RGB defgou logo-jb EcoQuaestor voorkeurslogo partner_AT Osborne architecten HulsAdviseurs-RGB afgesneden BZK_RVB_Logo liggend-aangepastck logo verbouwkosten groot kbs-bts-logo-opniew AlphaplanESG_Logo_mSlogan_JPEG def VCANL Logo_1_grey Multical-logo-tekst-blauw (002)

 

LI Twitter FB

 

NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

+31 33 247 34 74
secretariaat@nvbk.nl | https://nvbk.nl
Postbus 1058 - 3860 BB Nijkerk