1. Home

CEEC Nieuws - congres in Frankrijk

door NVBK Secretariaat op 14-06-2018

Op 31 mei en 1 juni werd in Parijs het “International congress of Construction Economists” gehouden. Het evenement werd georganiseerd door de Franse vereniging van bouwkostendeskundigen Untec met medewerking van de European Council of Construction Economists (CEEC), International Construction Measurement Standards Coalition (ICMSC), International Property Measurement Standards Coalition (IPMSC) en het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).

Vanaf een bouwbeurs waren workshops en presentaties georganiseerd over onder andere: digitalisering in de bouw, LCC, BIM, ICMS. Onderstaand een korte bloemlezing en toelichting op deze acroniemen.

Een aantal vooraanstaande internationale sprekers bediscussieerde BIM in relatie tot het vak kostenmanagement. Na data, 3D modellering volgt 4D met daaraan gekoppeld tijd en 5D met ook kosten gerelateerd. Uiteindelijke doel is met OpenBIM de gehele LCC te vatten. Voor BIM bij renovatie van gebouwen bestaan al autonome drones die tussen de plafonds de installaties in kaart brengen of zelfs in luchtkanalen zelfstandig de capaciteit en het ontwerp vastleggen.

Een onderwerp dat nog veel impact zal hebben op ons werk in de bouwkunde en civiele techniek is de International Construction Measurement Standard ICMS. Meer dan 45 organisaties wereldwijd zijn een open standaard overeengekomen waarmee bouwprojecten eenduidig kunnen worden beschreven, ontleed en vergeleken.

Op zaterdag 2 juni werd de Algemene Vergadering van de CEEC in Parijs gehouden. Bij zijn ontvangst bedankte de Finse voorzitter Tarmo Savolainen Frankrijk voor het hosten van de vergadering en verwelkomde hij gasten uit Canada, Uganda en Duitsland. Tijdens de vergadering werden de financiën van de CEEC besproken, evenals een aanpassing van de statuten. De opmerkingen worden meegenomen in een nieuw voorstel dat tijdens de vergadering in Barcelona gepresenteerd wordt. Een ander belangrijk onderwerp bij de vergadering was de discussie over optionele nieuwe onderwerpen waar CEEC bij betrokken kan worden. Belangrijk voor de CEEC is om te weten wat de lidorganisaties van CEEC als belangrijke onderwerpen zien in Europese verband. Daarom werd aangegeven dat de ledenorganisaties zoals de NVBK uitgenodigd worden om hun ideeën hierover met hun afgevaardigden te delen. Voor leden van de NVBK dus een oproep om mogelijke onderwerpen in Europees verband bij het NVBK-bestuur aan te dragen die interessant kunnen zijn om binnen CEEC op te pakken.

Meer lezen:
CEEC en ICMS


Terug naar het nieuws overzicht

Vacatures

 
 

NVBK op Twitter

NVBK lid Worden

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

>>>Aanmelden

Zoek een NVBK Kostendeskundige

Door een streng toelatingsbeleid bewaken we de kwaliteit van onze vereniging. Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied