COLUMN RON VAN DEN BERG - KOSTENPOST MEI 2019

COLUMN RON VAN DEN BERG - KOSTENPOST MEI 2019

16 mei 2019 door NVBK Secretariaat

De link in Kostenpost is onjuist weergegeven, hierbij de volledige column van Ron van den Berg: Waar gaat het naar toe?  Onlangs werd ik benaderd door een redacteur van de Cobouw die …

De link in Kostenpost is onjuist weergegeven, hierbij de volledige column van Ron van den Berg:

Waar gaat het naar toe? 

Onlangs werd ik benaderd door een redacteur van de Cobouw die bezig was om een verhaal te maken over stijgende bouwkosten. Op zich een interessant thema waar van alles over te zeggen is, maar waar begin je? In de eerste plaats mooi dat de NVBK door de Cobouw wordt benaderd om hier iets over te zeggen, want het is toch ons vakgebied,  en volgens mij krijgen we met z’n allen in deze tijd regelmatig dezelfde vraag van onze opdrachtgevers: waar gaat het naartoe  Helaas hebben we geen van allen een glazen bol en kunnen we slechts putten uit onze eigen ervaringen en bijbehorend onderbuikgevoel. Soms wordt links en rechts beweerd dat de bouwkosten ook dit jaar weer met 7,5 % zullen stijgen. Is dat zo? En ten opzichte van wat?


Veel factoren spelen een rol bij de totstandkoming van de begroting zoals het moment van  de vaststelling van het budget, het programma van eisen en voortschrijdend inzicht daarop, de locatie en het type project, en niet in de laatste plaats: de wijze van aanbesteden. Met name het laatste punt wil nog weleens zorgen voor teleurstellingen, omdat in alle wijsheid niet zelden een strategie wordt gekozen die verlammend werkt op de aanbestedingsmarkt. Mijn conclusie op de vraag over de stijgende bouwkosten is dus dat het vanuit de bank gezien wel meevalt - indien het budget op reële uitgangspunten is vastgesteld met het juiste programma van eisen en een verstandige strategie. Dat zijn precies de zaken die wij als bouwkostendeskundige het beste beheersen.

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten