CEEC GENERAL ASSEMBLY IN BRUSSEL

CEEC GENERAL ASSEMBLY IN BRUSSEL

17 oktober 2019 door NVBK Secretariaat

Op 11 en 12 oktober is de CEEC bijeengekomen in Brussel voor hun halfjaarlijkse 'general assembly' (algemene ledenvergadering). De CEEC is een Europees samenwerkingsverband van een groot …

Op 11 en 12 oktober is de CEEC bijeengekomen in Brussel voor hun halfjaarlijkse 'general assembly' (algemene ledenvergadering). De CEEC is een Europees samenwerkingsverband van een groot aantal Europese bouwkostenverenigingen.

‘CEEC’ staat voor Conseil Européen des Economistes de la Construction, in het Engels genaamd: European Council of Construction Economists. Binnen de CEEC zijn op dit moment Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (ja, er waren veel grappen over de Brexit) en Zwitserland vertegenwoordigd. Zie voor meer informatie: https://www.ceecorg.eu. Namens de NVBK zijn Tim de Jonge van Winket en Erik Schulte Fischedick van Witteveen+Bos de vertegenwoordigers van Nederland. Creon Swaghoven van Assay is de general secretary.

ICMS

De CEEC heeft een belangrijke rol gehad in de wereldwijde samenwerking 'International Construction Measurement Standard' (ICMS). De ICMS heeft als doel bouwkosten beter te kunnen benchmarken, meten en rapporteren. Veel opdrachtgevers (maar vooral ook investeerders) werken grensoverschrijdend. Door deze transparante werkwijze zijn projecten beter vergelijkbaar en draagt de ICMS bij aan een betere besluitvorming. De (meer dan 45) internationale organisaties hebben in ICMS 2 ook het levenscyclus-denken verwerkt. Download de gratis standaard via www.icms-coalition.org.

afbeelding 2

De standaard blijft op een hoog abstractieniveau, omdat immers nooit consensus bereikt kan worden bij te detaillistische aspecten van het ramen en begroten op wereldwijde schaal. Op het eerste niveau wordt in de ICMS gedifferentieerd naar werkveld (denk bijvoorbeeld aan gebouwen, wegen, bruggen en tunnels). Op het tweede niveau gaat dit onder meer naar bouwkosten, operationele kosten, beheerkosten en sloopkosten en het derde (verplichte) niveau is naar kosten groepen (fundering, draagconstructie, installaties, etcetera). Zie ook het figuur bij dit verslag.

Wie vindt het leuk om in een werkgroepje deze structuur nader te bestuderen en een kruistabel te maken om hierin de NEN2699- of SSK-structuur te koppelen? Reacties kunnen gemaild worden naar secretariaat@nvbk.nl.

Door: Erik Schulte Fischedick, bouwkostendeskundige en – adviseur bij Witteveen+Bos en bestuurslid van de NVBK. Erik is bereikbaar via erik.schulte@witteveenbos.com.

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten