Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij schaalgrootte

Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij schaalgrootte

22 februari 2022 door NVBK Secretariaat

Bernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en de Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer (februari 2022) gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij schaalgrootte (deel 32).

Na een analyse van de investeringskosten in één van de vorige artikelen (zie kennisbank) hebben we kunnen waarnemen dat het aandeel installaties ten opzichte van de bouwkundige kosten afneemt bij een groter gebouw, van een kleiner gebouw zijn de centrale installaties relatief duurder. Dit geldt dus ook voor de vervangingskosten van componenten wanneer deze het einde van hun technische levensduur bereiken. Na een analyse van de onderhoudskosten kon al worden geconcludeerd dat de onderhoudskosten bij kleine gebouwen relatief hoog zijn. Als men een klein gebouw heeft met een relatief kleine ketel, zal de onderhoudspartij bij storingen of onderhoud toch moeten langskomen, waardoor de kosten relatief hoog zullen zijn. De energiekosten zullen relatief voor alle gebouwgroottes nagenoeg hetzelfde blijven.

Lees hier de hele column (pdf) van Bernd
Bekijk in de kennisbank zijn andere columns.

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten