Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij functioneel oppervlak (deel 33)

Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij functioneel oppervlak (deel 33)

19 april 2022 door NVBK Secretariaat

Bernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij functioneel oppervlak (deel 33).

Na een analyse van de investerings- en exploitatiekosten in één van de vorige artikelen (zie kennisbank) kon al worden geconcludeerd dat een groter nuttig oppervlak om meer technische en bouwkundige voorzieningen vraagt aangezien er meer mensen in het gebouw kunnen worden gehuisvest. Dus hoe groter het nuttige verblijfsoppervlakte zal zijn, hoe meer licht, lucht en techniek er verhoudingsgewijs nodig zal zijn waardoor de investering-, onderhoud- en energiekosten voor installaties dus zullen stijgen. De bouwkundige kosten zullen ook hoger worden doordat er meer inbouw -en afwerkingskosten nodig zullen zijn. Na analyse valt op dat de impact voor de installaties groter is dan voor bouwkunde.

Om de mate van impact aan te geven volgt een korte analyse, waarbij van referentiegebouwen met verschillende fno/bvo-verhouding de levensduurkosten zijn berekend.

>> Lees hier de hele column (pdf) van Bernd
>> Bekijk in de kennisbank zijn andere columns

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten