Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij indeelbaarheid (deel 35)

Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij indeelbaarheid (deel 35)

3 juli 2022 door NVBK Secretariaat

Bernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij indeelbaarheid (deel 35).

Na een analyse van de investerings- en exploitatiekosten in één van de vorige artikelen 1) kon al worden geconcludeerd dat dat de installatiekosten bij gebouwen met een verhoogde indeelbaarheid (kleinere ondeelbare stramienmaat) hoger zijn.

Het is eenvoudiger wanden te verplaatsen of werkruimtes te verkleinen of te vergroten zonder dat hiervoor installaties aangepast behoeven te worden. Hierdoor wordt het gebouw meer flexibel voor indelingsveranderingen. Er zullen hiervoor dus op voorhand meer technische voorzieningen moeten worden aangebracht. Dit geld voor zowel klimaattechnisch onderdelen als bijvoorbeeld ook voor wandcontactdozen en data aansluitpunten. Voor een verhoogde indeelbaarheid zal verhoudingsgewijs meer techniek nodig zijn waardoor de totale investering en daarmee ook de onderhoudskosten sterk zullen stijgen. Bouwkundig zullen de kosten nauwelijks stijgen door deze extra flexibiliteit. Bij een verhoogde indeelbaarheid zullen de energiekosten overigens iets toenemen i.v.m. de extra voorzieningen, maar niet noemenswaardig.

>> Lees hier de hele column (pdf) van Bernd
>> Bekijk in de kennisbank zijn andere columns

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten