Bestuurscolumn: Boerenprotest of boerenverstand?

Bestuurscolumn: Boerenprotest of boerenverstand?

6 juli 2022 door NVBK Secretariaat

.

Bijna een jaar geleden schreef ik een column over een alarmerend rapport van de IPCC over de opwarming van de aarde. We zijn dus bijna een jaar verder, maar wat is er eigenlijk veranderd? De stikstofcrisis staat hoog op de agenda. Dertig procent van de veestapel moet wijken voor het stikstofprobleem. Het lijkt erop dat de boeren overal de schuld van krijgen. Natuurlijk ben ik ook niet blij met de boerenprotesten, die steeds extremere vormen aannemen, maar wat zou jij doen in hun situatie?

Is het niet tijd voor boerenverstand in plaats van boerenprotest? Jarenlang slecht beleid van de overheid heeft er mede voor gezorgd dat we nu op een punt staan dat er rigoureus iets veranderd moet worden. Maar welke mogelijkheden hebben we dan? Onlangs kwam ik het volgende idee tegen, die in de categorie ‘boerenverstand’ valt. Namelijk, als je het regeerakkoord goed leest kan je daaruit ook concluderen dat zo’n 240.000 hectare grond wordt omgezet naar de nieuwe bestemming landschapsgrond. Juist die grond is uitermate geschikt voor de extensieve teelten van gewassen voor biogrondstoffen. Die gewassen zijn bodemherstellend en nemen gedurende hun groei veel CO2 op, dat opgeslagen wordt als koolstof in het gewas. De bouwmaterialen die gemaakt worden van die vezelgewassen slaan die koolstof voor zeer lange tijd op in gebouwen. Het afvangen en opslaan van CO2 via gewassen in bouwmaterialen is dus geld waard. Waar wachten we nog op? Ik zeg doen!!

Laten we met z’n allen ons boerenverstand gebruiken, naar elkaar luisteren en wat liever voor elkaar zijn. De wereld waarin we leven is veel te mooi en biedt voldoende kansen voor herstel. Ik wil iedereen een hele fijne vakantie wensen, geniet van elkaar, de natuur en een glas melk, proost!

Timm Hartmann, penningmeester NVBK

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten