Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij gebouwvorm (deel 36)

Column Bernd Karstenberg over levensduurkosten bouw en installaties bij gebouwvorm (deel 36)

1 september 2022 door NVBK Secretariaat

Bernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over levensduurkosten bouw en installaties bij gebouwvorm (deel 36).

Er zijn veel varianten in gebouwvormen te bedenken, van een eenvoudige kubus tot zeer complexe gebouwvormen. Daarbij valt op dat hoe compacter het gebouw (kubus), hoe minder gevel en ook hoe minder warmteverliezen per gevel optreden. Dit heeft niet alleen impact op de capaciteiten van de installaties en dus de investering, ook het gerelateerde onderhoud, maar zeker ook op de energiekosten.
Om de mate van impact aan te geven volgt een korte analyse, waarbij van referentiegebouwen met verschillende gebouwvormen de levensduurkosten zijn berekend.

>> Lees hier de hele column (pdf) van Bernd
>> Bekijk in de kennisbank zijn andere columns

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten