Column Bernd Karstenberg: deel 39, over energie impact bouw en installaties bij isolatiewaarde gebouw

Column Bernd Karstenberg: deel 39, over energie impact bouw en installaties bij isolatiewaarde gebouw

9 februari 2023 door NVBK Secretariaat

Bernd Karstenberg is directeur van Life Cycle Vision. Voor de NVBK (en deze Kostenpost) schrijft hij columns, die ook in de kennisbank terug te vinden zijn. Dit keer gaat zijn column over de noodzaak van integraal ontwerpen op levensduurkosten en dan specifiek over energie impact bouw en installaties bij isolatiewaarde gebouw (deel 39).

Bij de investerings- en exploitatieberekening 1) hebben we al eerder de impact van de gevel bekeken. Een belangrijke variabele is dan ook de isolatie van het gebouw. De twee belangrijkste delen van de gevel zijn de isolatiewaarde van de dichte deel (de Rc waarde) en van het open gedeelte (de U waarde van het glas).

Buiten de eerdere impact op de levensduurkosten zal er volgens de BENG norm ook aan de kWh/m2bvo eisen moeten worden voldaan. Zo ook bij grootschalige renovatie.
In de onderstaande analyse is duidelijk dat boven de norm isoleren nauwelijks impact heeft op de waarde van de kWh/m2bvo. Dus bij grootschalige renovatie is de eerste focus het na-isoleren en/of beter isolerend glas.

Om de mate van impact aan te geven volgt hieronder een korte analyse, waarbij van referentiegebouwen met verschillende isolaties de levensduurkosten zijn berekend.

>> Lees hier de hele column van Bernd (pdf).
>> Bekijk in de kennisbank zijn andere columns

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten