Column Bernd Karstenberg, deel 41, over energie impact bij wel of geen zonwering (geen zonwerend glas)

Column Bernd Karstenberg, deel 41, over energie impact bij wel of geen zonwering (geen zonwerend glas)

14 juni 2023 door NVBK Secretariaat

Bij de investerings- en exploitatieberekening 1) hebben we al eerder de impact van de gevel bekeken. Een belangrijke variabele is dan ook de isolatie van het gebouw. De twee belangrijkste delen van de gevel zijn de isolatiewaarde van de dichte deel (de Rc waarde) en van het open gedeelte (de U waarde van het glas). Daarbij kan men een onderscheid maken om de gevel na te isoleren of het glas te vervangen en wel of geen zonwering te nemen.

Buiten de eerdere impact op de levensduurkosten zal er volgens de BENG norm ook aan de kWh/m2bvo eisen moeten worden voldaan. Zo ook bij grootschalige renovatie.
In de onderstaande analyse is bij de verschillende isolatiewaarde van de gevel of glas bekeken met daarbij de impact voor wel of geen zonwering toe te passen. Daarbij is uitgegaan van glas zonder zonwerende eigenschappen.

>> Lees hier de hele column (deel 41) van Bernd
>> Bekijk al zijn columns in de kennisbank

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten