Column: Artificial Intelligence en de Bouwkostendeskundige

Column: Artificial Intelligence en de Bouwkostendeskundige

22 augustus 2023 door NVBK Secretariaat

De ontwikkelingen rond Artificial Intelligence (AI) gaan hard. Elke week lees je hier weer wat meer over. Soms over iets hilarisch, omdat de resultaten nergens op slaan, maar meestal laten de resultaten ons werkelijk versteld staan.

In ons vak, bouwkosten, lees je er nog niet veel over. Voor het maken van calculaties bestaan er al uitstekende softwarepakketten die de calculator prima kunnen helpen, maar dat is nog geen AI. Voor het maken van ramingen bestaat er volgens mij nog geen AI pakket. Dat heeft verschillende oorzaken: de markt zal te klein zijn, ChatGPT is slecht met getallen, enz..

Voor het maken van ramingen verwacht je een vraag- en antwoordspel en ChatGPT doet hier niet aan. Mooi is wel dat als je aan ChatGPT vraagt wat een kantoor kost, hij wel alle aspecten noemt waarmee je bij een raming rekening moet houden. Als je ChatGPT vraagt naar bepaalde prijzen in de bouw, zijn de antwoorden niet slecht. ChatGPT geeft ook een aantal aandachtspunten die serieus zijn te nemen. Gelukkig eindigt ChatGPT met een zin als: Houd er rekening mee dat deze kostenramingen ruwe schattingen zijn en dat de werkelijke kosten aanzienlijk kunnen variëren op basis van uw locatie en de specifieke kenmerken van uw project.

Wat kunnen wij, kostendeskundigen, met AI? ChatGPT kan uitstekende notities schrijven. Als je de benodigde informatie invoert, komt er heel snel een prima leesbaar rapport uit. Je moet deze natuurlijk wel doornemen of het correct is en of de punten die je duidelijk naar voren wilt brengen er ook staan. Een prima hulpmiddel dus. AI zal ons op termijn goed kunnen helpen; zie het niet als een bedreiging maar als een hulpmiddel.

Zoals ChatGPT zelf zegt: Het gebruik van ChatGPT als hulpmiddel kan de efficiëntie van bouwkostenadviseurs verbeteren en hen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, nauwkeurigere kostenramingen te verstrekken en over het algemeen effectievere ondersteuning te bieden aan bouwprojecten. Het is echter belangrijk op te merken dat ChatGPT slechts een hulpmiddel is en geen vervanging voor de expertise en ervaring van een gekwalificeerde bouwkostenadviseur.

De toekomst met AI is mooi!

Frank Michielen, NVBK-bestuurslid

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten