NVBK / BNB bezoek bij Paleis het Loo te Apeldoorn

NVBK / BNB bezoek bij Paleis het Loo te Apeldoorn

30 november 2023 door NVBK Secretariaat

Op vrijdag 10 november 2023 werden we om 13.00 uur ontvangen op Paleis Het Loo. KAAN Architecten nam ons mee door het restauratietraject. Deze bijeenkomst is een samenwerkingsinitiatief van de NVBK en de Beroepsvereniging Nederlandse Bouwspecificatiedeskundigen (BNB).

Na de inloop begon het inhoudelijk programma met een rondleiding, met medewerking van Dikkie Scipio van Kaan Architekten (nieuwbouw), Henk van Spijkeren van Van Hoogevest (restauratie) en bouwheer van V&T van Paleis het Loo. Aan het einde was er nogmaals de mogelijkheid om zelf nog even door het museum te lopen, voordat de netwerkborrel met leden van de BNB &NVBK begon.

Paleis Het Loo werd 37 jaar geleden een museum. Een museum dat ooit iemands huis was. Een zomerresidentie en een thuis. Om de collectie en het paleis in een goede staat te houden, was een grote verbouwing nodig. Asbest moest worden verwijderd en klimaatinstallaties vernieuwd.

Het 17e-eeuwse paleis is gerenoveerd. Vakmensen uit heel de wereld werkten samen om tapijten te knopen, muren te bekleden met verschillende materialen en plafonds te schilderen. Deuren werden geverfd en ramen werden gezet. De collectie werd, sinds eeuwen weer, van heel dichtbij bekeken. De portretten kwamen op ooghoogte te staan in tijdelijke depots, gordijnen en vitrage werden met de hand gerestaureerd. 

KAAN Architecten
Voor de vernieuwing is gekozen voor het ontwerp van Dikkie Scipio, KAAN Architecten uit Rotterdam. Het ontwerp maakt gebruik van de symmetrie van Paleis Het Loo. Onder het voorplein is 5000m2 ruimte gemaakt voor de uitbreiding van het museum. Het daglicht komt door een glazen dak. De uitbreiding geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes. Met meer plaats voor tentoonstellingen, ontvangstruimtes en een winkel. Vanuit deze ondergrondse ruimte kunnen bezoekers het paleis in, de vaste presentatie 'De Oranjes' in de oostvleugel bekijken of de winkel en de restaurants bezoeken.

De gehele bezoekersgroep ging met de bouwheer eerst de kelders in om de technische high-tech werktuigbouwkundige installaties te bekijken en af te stemmen. Na een korte indrukwekkende rondgang tevens eerste kennismaking van het pand, ging het gehele gezelschap terug naar “de paardenstallen” voor een bakkie koffie/thee met iets lekkers erbij. 

We werden daarna getrakteerd door onderstaande plan van aanpak en heel veel bouwtechnische informatie. Een supermooie bijeenkomst waarbij Henk van Spijkeren van Van Hoogevest Restauratie-Architect het voortouw nam, daar de architect Dikkie Scipio nog vast zat in een file nabij Rotterdam. Hij en later ook Dikkie Scipio deden dit op een uiterst boeiende manier met de nodige ondersteuning digitale tekeningen en bouwfoto’s. Gelukkig kwam Dikkie Scipio ondanks de vertraging goed op dreef en had alle bezoekers in no-time weten te binden. Hierna werden de nodige vragen gesteld en beantwoord en kreeg de gehele groep “vrij-af” om een uurtje in het nieuwe museum te genieten van haar architectuur, de vele kunstvoorwerpen en geschiedenis van Nederland.

We keken allen onze ogen uit, echter een uurtje was veel te kort om alles tot je te kunnen nemen. Gelukkig was er naar de tijd een zeer uitgebreide borrel met vele bitterballen, waarbij ikzelf het geluk had dat Dikkie Scipio bij ons aan tafel kwam zitten samen met o.a. Menno Hartsema en enkele andere vakidioten, waardoor we veel gedetailleerde informatie ten gehore kwam, welke ik d.m.v. onderstaande teksten en links een beetje heb trachten te onderbouwen, want over een bouwproject van €171 miljoen tenslotte  valt veel te vertellen en dat redden we helaas niet op één A-viertje …… Heel veel lees- en kijkplezier mensen!

Namens NVBK, ing. Arend Koers (CEO Arcade Bouw Consult bv)

Vooruitblik renovatie Museum Paleis Het Loo video d.d. maart 2017
https://kaanarchitecten.com/video/renovatie-paleis-het-loo/

Uitgangspunten architect met onderbouwing tekeningen
https://kaanarchitecten.com/project/paleis-het-loo/

Verbouwing van Paleis Het Loo totale investering €171 miljoen.
Marmer, marmer en nog eens marmer. Paleis Het Loo heeft voor een slordige 170 miljoen euro een nieuwe ondergrondse uitbreiding gekregen en wij namen voor de officiële opening alvast een kijkje.
https://www.telegraaf.nl/video/2048311714/zo-ziet-paleis-het-loo-eruit-na-absurde-verbouwing-van-171-miljoen

Opening van Paleis Het Loo
De opening van Paleis Het Loo nadert met rasse schreden. Publiek is vanaf 22 april weer welkom na een verbouwing van vijf jaar die 171 miljoen euro heeft gekost. Wij namen alvast een kijkje. https://www.youtube.com/watch?v=ZLR3mc6L-5Y

Prijsvraag
Via een prijsvraag won KAAN Architecten in 2016 de opdracht voor de renovatie en uitbreiding van Museum Paleis Het Loo. Het ontwerp voor de eigentijdse uitbreiding is ontleend aan de plattegrond,
de proporties van het barokke paleis en de historische omgeving. Het voegt meer dan 5000 m2 aan nieuwe voorzieningen en ruimtes toe. Een zorgvuldige restauratie van het paleis en een nauwgezet asbestverwijderingsproces waren daarnaast onderdeel van het ambitieuze project. Paleis Het Loo is getransformeerd en straalt weer een grandeur uit die past bij een van de meest gerenommeerde en drukst bezochte musea in Nederland. https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?id=45179

Van Hoogevest Architecten nam de restauratie van Paleis Het Loo onderhanden, dat naar ontwerp van KAAN Architecten ondergronds wordt uitgebreid. https://www.vanhoogevest.nl/projecten/apeldoorn-paleis-het-loo/

Makers bedankt!
https://paleishetloo.nl/over/nieuws/makers-bedankt

Technische informatie glazen dak bovenop de uitbreiding van Paleis Het Loo
https://kaanarchitecten.com/glass-roof-tops-off-paleis-het-loo-extension/

Glazen dak bovenop de uitbreiding van Paleis Het Loo
De afgelopen maanden vorderde de bouw van Paleis Het Loo gestaag. Fotograaf Dominique Panhuysen brengt steeds een verslag op de site! Ontdek hieronder de voortgang!
Glazen dak
Het glazen dak boven de Grand Foyer is op een staalconstructie geplaatst, waardoor daglicht in het onlangs uitgebreide museum komt. Het dak wordt bedekt met 4 cm water, waardoor een vijver ontstaat en het monumentale paleis wordt weerspiegeld.

Gebouw 1

Gebouw 2

Dak 3
Historische grasparterres zijn vervangen door de vier Bassecour-vijvers boven de ondergrondse uitbreiding en worden gematerialiseerd in glas en natuursteen.

Dak 4
Gezien vanuit de westelijke vleugel worden de ruwbouwwerken afgerond om de Grote Foyer van de ondergrondse uitbreiding te verbinden met het centrale Corps de Logis.

Gebouw 5
De visuele verbinding tussen Corps de Logis en de ondergrondse Foyer wordt verzekerd door het glazen dak.

Gebouw 6
De recente zonneschijn heeft een voorproefje gegeven van de prachtige lichteffecten die zichtbaar zullen zijn op de muren en vloeren van de ondergrondse uitbreiding, die binnenkort met marmer zal worden bekleed.

Gebouw 7

Houd de website van Paleis Het Loo in de gaten of volg het officiële videokanaal van Paleis Het Loo voor meer updates over de voortgang van de bouw. Bekijk in de tussentijd hier het volledige project .
Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Dominique Panhuysen.

De bouwkuip het Loo te Apeldoorn met verschillende technieken
Tegelijk met een intensieve renovatie van het Paleis Het Loo vindt een ondergrondse uitbreiding plaats. De uitbreiding bestaat uit een nieuw deel onder het centrale plein, dat de vleugels verbindt met het hoofdgebouw. Het project is opgedeeld in vijf deelprojecten, waaronder Perceel P1: de bouwkuip en de tijdelijke opvangconstructies. Dit artikel is het eerste deel in een serie van zeven.
In deze serie komen achtereenvolgend aan bod:
1. Bouwkuip met verschillende technieken
2. Staalvezelversterkte onderwaterbeton
3. CSM-bouwkuipwanden
4. Jetgroutwanden
5. Hardgelbouwkuip
6. Funderingsversterkende injecties
7. Opvangconstructies en vijzelwerk
Klik op: https://www.cementonline.nl/paleis-het-loo-1

Grote opening van Paleis het Loo
Vrijdagavond 21 april vierden we de opening met een show vol projecties, live muziek, dans en licht. En dit allemaal met het bassecour als podium en het paleis als decor. Het publiek bestond uit 1500 mensen, waaronder medewerkers, vrijwilligers, buren en betrokkenen bij de uitbreiding van Paleis Het Loo. Speciaal te gast was Zijne Majesteit de Koning, die voorafgaand aan de opening de uitbreiding heeft bezocht. Kijk en geniet mee: https://www.youtube.com/watch?v=hVXDQKea8hA

Bekijk de vele video’s van Paleis het Loo: https://www.youtube.com/channel/UC7fqaMSNvc8v5fI-VpHTfAA/videos
Ontdek de geheimen van Paleis het Loo en ga op bezoek: https://paleishetloo.nl/

Al het bovenstaande is met zorg samengesteld door: Arend Koers op 4 december 2023

Andere impressiefoto's 

20231110_140428    20231110_165258

20231110_140729  20231110_140917

20231110_170312  20231110_170252

20231110_170218  20231110_170949

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten