Drieluik De gereedschapskist van de bouwkostendeskundige - De visie van Harry Roscoe (deel 1)

Drieluik De gereedschapskist van de bouwkostendeskundige - De visie van Harry Roscoe (deel 1)

10 juni 2024 door NVBK Secretariaat

De kostendeskundige heeft de beschikking over verschillende tools om tot een kostenraming te komen. In dit drieluik geven drie vooraanstaande kostendeskundigen hun visie op ‘de gereedschapskist’. Harry Roscoe zit al een halve eeuw in het vak. In een interview kijkt hij terug op hoe het allemaal begon: met liniaal en duimstok tot en met allerhande databases en indexen.

Harry Roscoe over onze continu veranderende gereedschapskist - deel 1 van drieluik

Ruim een halve eeuw ervaring heeft Harry Roscoe in ons vak. Dan kun je met recht zeggen dat je enorme veranderingen hebt meegemaakt. Van het meten met de liniaal en duimstok tot en met de meet- en softwarepakketten, allerhande databases en indexen; het is een gevulde gereedschapskist waarmee de bouwkostendeskundige anno 2023 op pad gaat. Tijd voor een gesprek met deze oude rot in het vak. 75 jaar is hij, maar ‘still going strong’, zo typeren zijn collega’s hem.

“Mijn werk is mijn hobby.” Harry Roscoe zegt het met een twinkeling in zijn ogen en een brede glimlach op zijn gezicht. En daarmee is eigenlijk alles gezegd. Hier zit een man die plezier heeft in zijn werk en dat dus al meer dan vijftig jaar. Hij mag dan 75 zijn en inmiddels een dagje minder in de week aan het werk zijn, maar nog altijd rekent deze senior bouwkostendeskundige met veel plezier aan allerhande projecten. Nieuwe ontwikkelingen op het vlak van automatisering en digitalisering kunnen hem daar niet van weerhouden, integendeel. Hij omarmt de veranderingen. Ziekenhuizen, fabrieken, kantoren, logistieke centra, grote infrastructurele werken en kunstwerken. Alles heeft Roscoe als bouwkostendeskundige voorbij zien komen. Zowel in Nederland als daarbuiten. “Het grootste plezier doe je me met moeilijke werken. Het kan voor mij niet ingewikkeld genoeg zijn”, benadrukt hij.

Terug in de tijd
Roscoe begon zijn carrière bij een aannemer in Enschede als tekenaar van betonconstructies. Na een jaar kwam er een plek vrij op wat toen nog de afdeling calculatie werd genoemd en zo is hij in het vak van bouwkostendeskundige gerold. Om er tot op de dag van vandaag niet meer uit weg te gaan. “Ik ben blijven hangen omdat ik het hartstikke leuk vond en nog altijd vindt”, vat hij zijn carrière samen. Nuchter, zoals we Tukkers kennen.
Roscoe is in Engeland geboren en opgegroeid in Twente en daar ook altijd blijven wonen en werken. Zo werkt hij nu alweer heel wat jaren bij Arcade Bouw Consult in Oldenzaal. “Als je me hoort praten, denk je die komt uut Twente, maar ik heb de Engelse nationaliteit. En daar heb ik in de loop van mijn carrière veel voordeel van gehad. Denk alleen maar aan de contacten met internationale klanten.” Toen Roscoe begon, hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren, werd er op de calculatieafdeling bij de aannemer waar hij werkte nog gemeten met een liniaal en duimstok - óp de tekeningen - en vervolgens gerekend met de rekenschuif. “Van de gemeten hoeveelheden maakten we meetstaten zodat je, wanneer er wat was, data weer terug kon vinden. En begrotingen schreven we met de hand. Een heidens karwei. Zo waren er bijvoorbeeld drie controlerondes nodig om te zorgen dat er geen fouten werden gemaakt.”

>> Lees hier het volledige interview met Harry Roscoe, bouwkostendeskundige Arcade Bouw Consult bv.

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten