1. Home

Column van Menno Hartsema in VOV3

door NVBK Secretariaat op 09-04-2018

In het magazine van Stichting DACE, VIEWonVALUE, uitgave 3 heeft NVBK-lid Menno Hartsema een column geschreven: 

Koken met...

Als bouwkostenadviseur ontleden we dagelijks gebouwen: hoe komt een gebouw tot stand? Welke personele inzet is nodig en hoeveel materiaal gaat erin? Een belangrijke factor voor het bepalen van de kosten is waar de risico’s zitten en wat de complexiteit is. Bij een proces van industrialisatie verminderen de risico’s, maar worden de engineering en de procesbewaking zwaarder. Hebben we als kostenadviseur wel zicht op al die kosten in de fabriek? En leidt de industrialisatie wel tot een betere kosten/kwaliteit verhouding? We nemen even een kijkje in de keuken bij….

Vandaag maken we een heerlijke romige mosterdsoep. Een recept met beperkte ingrediënten en een verrassend resultaat. Voor de soep gebruiken we grove Groningse mosterd, bouillon en wat bloem voor de binding. Voor de vulling wat fijngesneden prei en spekreepjes. Om het geheel heerlijk op smaak te brengen, voegen we room toe en wat basilicum. Behalve de roux van bloem kan er weinig misgaan. De kosten van de ingrediënten voor deze soep liggen rond de € 5 per liter. De tijdsbesteding tellen we niet mee, het is tenslotte ook een ontspannende bezigheid. Een voordeel van zelf koken is de vrijheid om nog iets aan te passen aan de soep. Geen room, wat meer of minder spekjes of andere mosterd. Als we dezelfde soep industrieel bereiden, hoef je alleen maar naar de winkel om te kiezen uit merk A of X en het thuis nog even op warmen. De kosten van een A-merk mosterdsoep liggen tussen de € 2,36 en € 3,60, afhankelijk van of het in een blik of een zak is verpakt. Naast het A-merk kan je natuurlijk ook kiezen voor een huismerk of een budgetmerk.

Vind je efficiëntie en betaalbaarheid belangrijk, dan kies je ‘kant-en-klaar’. Wil je tot het laatste moment de ingrediënten aanpassen en ben je bereid iets meer te betalen, dan kies je voor ambachtelijk. Daarnaast spelen natuurlijk kwaliteit en smaak een rol in de keuze. Die zijn lastiger te objectiveren, maar beïnvloedbaar bij de ambachtelijke aanpak.

Bij gebouwen of componenten van gebouwen kun je dezelfde vergelijking maken. Nadeel is echter dat er nog geen zes verschillende merken bouwcomponenten in de winkel liggen. Of gehele woningen van de lopende band komen. De initiatieven zijn er wel, maar de keuzemogelijkheden, en daarmee prijs/kwaliteit vergelijking, zijn beperkt. Daarnaast is de seriematigheid en prefabricage van de traditionele bouw al behoorlijk ver doorgevoerd. De naam ‘traditioneel bouwen’ komt van oudsher voort uit de traditie van opdrachtgevers om te specificeren voor een zo hoog mogelijke kwaliteit in plaats van de prestatie te vragen: waar gaan we het gebouw voor gebruiken en aan welke eisen moet het dan voldoen? Onder dwang van vernieuwing, verlaging van milieulasten, verhogen van bouwproductie en verlagen van kosten zijn enkele bedrijven druk bezig met innoveren. Binnen enkele jaren rollen de bouwcomponenten van de lopende band of worden woningen door robots geassembleerd. Niet een geautomatiseerd proces om een ontwerp te produceren, maar een productieproces waar klantwensen een onderdeel van zijn. Een hoge mate van keuzevrijheid en de voordelen van industriële productie; daar kunnen ze bij UNOX nog een puntje aan zuigen.

Columnist: Menno Hartsema, kostendeskundige BOUWscoop, Twitter: Mstaartje


Terug naar het nieuws overzicht

Agenda

Nog geen aankomend activiteiten

Archief >>

Vacatures


 
 

NVBK op Twitter

NVBK lid Worden

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

>>>Aanmelden

Zoek een NVBK Kostendeskundige

Door een streng toelatingsbeleid bewaken we de kwaliteit van onze vereniging. Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied