FINANCIËLE BEHEERSING VAN BOUWPROJECTEN

Aanbestedingsindex

Als bouwkostendeskundigen en bouwkostenadviseurs zijn wij heel goed in staat te bepalen wat de bouwkosten (mogen) zijn van bouwprojecten. Wij maken ramingen en begrotingen op basis van onze kennis en ervaring en helpen de opdrachtgever en/ of ontwerpers te sturen op een ontwerp binnen de budgetten.

Als het ontwerp zover is, volgt de aanbesteding. Onze opdrachtgevers willen soms voorafgaand aan de aanbesteding weten wat de markt doet en of de verwachting van de bouwkostendeskundige is dat het aanbestedingsresultaat zal mee- of tegenvallen.

Natuurlijk houden we als bouwkostendeskundigen de markt nauwlettend in de gaten, maar vaak zie je dat op basis van “horen zeggen” of wat men ergens leest een globale verwachting wordt gegeven. De onderbouwing is dan mager. BDB heeft een marktindicator, maar opdrachtgevers vragen ons naar onze laatste ervaringen van aanbestedingen.

De meesten onder ons zijn echter vaak betrokken bij slechts enkele aanbestedingen per jaar. Dat is te weinig om een trend in te zien. Als NVBK zijn we echter met velen. Uit alle aanbestedingsresultaten die we samen hebben,  moet een trend te halen zijn.

Daarom staat er nu op de website een korte enquête waarin wij alle leden vragen om de resultaten van de laatste aanbesteding waarbij zij betrokken zijn, door te geven. Dit gebeurt vanzelfsprekend anoniem. Op eigen initiatief kan je je e-mailadres achterlaten.  

De resultaten blijven natuurlijk indicatief; in directiebegrotingen zijn vaak offertes van leveranciers verwerkt, die ook marktafhankelijk zijn en de opsteller van de directiebegroting houdt ook al rekening met de markt in zijn opslagen. Dit is niet te vermijden, maar dan nog blijft de markt zijn eigen weg te gaan.

We willen wel onderscheid maken tussen de verschillende soorten projecten.

De categorieën zijn:

a)Civiele techniek, met een aantal subcategorieën

b)Woningbouw

c)Utiliteitsbouw

In de categorieën maken we dus geen onderscheid tussen de projectbudgetten, maar per perceel, dus per aanbesteding. Per project kun je dan meerdere aanbestedingen hebben.

Elke aanbesteding telt, de meesten van ons maken per drie maanden hooguit de aanbesteding van één of twee projecten mee, dus misschien wel meer percelen, en soms ook geen. Leden die bij een aannemer werken, maken meer aanbestedingen mee, maar wij begrijpen dat de directiebegroting niet altijd bekend is.

Voor als je de gegevens hebt: het is weinig werk om het door te geven en richting je opdrachtgevers/ werkgever kun je meer bieden. Hiervoor is onderstaande enquête.

De resultaten worden als volgt gepubliceerd:

1.de leden die de input leveren krijgen het binnen vier weken en het blijft gedurende twee maanden hierna alleen voor deze leden. Meedoen loont direct.

2.De overige leden en partners krijgen het de vier maanden hierna. Het komt dan op een afgeschermd deel van de website.

3.Na zes maanden publiceren we het op (het openbare deel van) de website.

Dank voor het invullen!

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige
Sluiten