Leestip! Column: Data! Data? Data

Leestip! Column: Data! Data? Data

17 februari 2022 door NVBK Secretariaat

Voor de Kostenpost van februari 2022 schreef Cor Hanenburg een column, met als titel: Data! Data? Data!
Benieuwd? Lees verder!

Als bouwkostendeskundigen werken we de hele dag met, het liefst betrouwbare, data: nieuwe informatie, actuele prijzen, verouderde kengetallen die geïndexeerd moeten worden naar heden of wellicht naar Q1 of Q3 2023, etc. Naast goede data is het voor ons ook belangrijk om de ontwikkelingen bij te houden: nieuwe bouwsystemen en de impact van prefab of van duurzaam bouwen, om er maar een paar te noemen. Om al deze data en ontwikkelingen goed bij te blijven houden is één ding; om alle informatie goed en logisch geordend te verwerken en op te slaan is een ander ding. Tools die daarbij de juiste data en ontwikkelingen kunnen verwerken zijn zeer handig en welkom: daarbij krijg je, even als voorbeeld, direct inzicht in de kostenconsequenties van ontwerpbeslissingen. Goede data en betrouwbare tools geven inzicht en overzicht. Het tot slot goed kunnen interpreteren en uitleggen is ons vak; dat doen we het liefst. Tot zover niks nieuws.

Wat voor een aantal leden wellicht wel nieuw is, is dat we als vereniging dankbaar gebruik maken van de ondersteunende diensten van bureau MOS te Nijkerk. MOS faciliteert de NVBK bij veel primaire verenigingsprocessen, zodat wij onze focus meer op de inhoud kunnen leggen; dat doen we het liefst. Denk bij ondersteuning aan de ledenadministratie, bijhouden van de website, de financiële administratie en het organiseren van bijeenkomsten.

Wat ook nieuw(s) is: eind 2021 is MOS samen met de NVBK overgestapt naar MOS-Connect, een innovatief CRM-systeem waarmee alledaagse taken eenvoudiger worden (= verlaging van de kosten voor ons als vereniging) en de communicatieve mogelijkheden uitgebreider (= verhogen van de opbrengsten). MOS-Connect is een digitaal platform dat alle data van de NVBK kan ontsluiten zodat we een meer op data gedreven vereniging kunnen worden, onze automatisering kunnen optimaliseren en digitale toepassingen maximaal kunnen inzetten. Dat biedt ons veel meer mogelijkheden op het gebied van onze onderlinge communicatie. Het komende jaar gaan we bekijken hoe we die functionaliteiten optimaal kunnen inzetten.

Dit alles zonder de menselijke maat te verliezen: het blijft een hulpmiddel. Maar door als vereniging meer data ter beschikking te hebben, kunnen we een betere invulling geven aan onze koers richting ons doel. En die is nog steeds onveranderd: het streven naar goede bijeenkomsten om te netwerken en kennis te delen.

Groet en graag tot op de volgende netwerkbijeenkomst!
Cor Hanenburg
Secretaris NVBK

PS: de column is ook te terug te vinden in onze kennisbank, onder artikelen.

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten