Kostendeskundige: voor herintreders en overstappers een baan in de bouw & infra met toekomst

Kostendeskundige: voor herintreders en overstappers een baan in de bouw & infra met toekomst

15 juni 2023 door NVBK Secretariaat

Ken je mensen die nadenken over een overstap naar een functie in de bouw & infra? Geef deze overstappers een kans naar een ander werkveld. Dat kan via verschillende initiatieven. Zo heeft Rutger uit Hengelo – voorheen allround operator in de medische chipindustrie - via het initiatief jijgaathetmaken.nl en het Overijssels Vakmanschap nu een nieuwe baan bij het bouwkundig adviesbureau Arcade Bouw Consult in Oldenzaal.

Arend Koers, NVBK-bestuurslid en directeur Arcade Bouw Consult: “Een mooi voorbeeld van de verhitte en vergrijsde arbeidsmarkt en de mogelijkheden als werkgever nieuwe, jongere en enthousiaste collega’s met levenservaring en interesse in de bouw aan te trekken.”

Arend vervolgt: “Want hoe mooi is toch ons vakgebied? Op 2 november 2023 organiseert de NVBK de Dag van de Bouwkostendeskundige rondom de ‘tools’ ook wel de gereedschapskist van de kostendeskundige! Doel is kennisdeling, netwerken, maar ook de NVBK goed op de kaart te zetten door ons vakgebied te promoten zodat ook herintreders / overstappers zich bij de NVBK aansluiten.”

“Dus dat betekent: workshops, kennissessies en interactie met bedrijven die werken met calculatie software pakketten, indexen en meetwerktuigen. Ook zullen we herintreders / overstappers informeren over de diversiteit aan opleidingen gericht op kostendeskundigen. En: de NVBK bestaat 45 jaar, dus een stukje geschiedenis van ons mooie vakgebied en het ontstaan van de NVBK met
haar meerwaarde kan dan niet ontbreken!”

“Kortom, het wordt een héle bijzondere dag die 2e dag van november, waarop jullie als leden uiteraard actief worden betrokken, kunnen anticiperen en reageren op welke manier van bouwkundig ramen en calculeren jullie voorkeur heeft en waardoor je van elkaar weer leert! Een dag die je beslist niet wil missen!”

“Lees ter inspiratie vooral ook het interview met Rutger over hoe hij de overstap naar de bouwsector heeft gemaakt en hoe arbeidsmarktcoach Bouw Daphne Schipper van het Overijssels Vakmanschap hem hierbij heeft geholpen. Op de dag van de bouwkostendeskundige op 2 november staan we uiteraard open om gezamenlijk naar mogelijkheden te kijken. Oftewel "think out of the box", kijk naar mogelijkheden.”


Tot ziens!
ing. Arend Koers, bestuurslid NVBK


‘Rutger maakt carrièreswitch naar de bouw’

Wat heb je hiervoor gedaan?
Ik heb ervaring opgedaan in de horeca als leidinggevende en als laatste, all-round operator in de medische chip industrie.

Hoe ben je met de arbeidsmarktcoach Daphne Schipper in contact gekomen?
Via het tv programma “je gaat het maken” werd mijn interesse gewekt. Op de website www.jijgaathetmaken.nl kun je veel lezen en filmpjes bekijken over de mogelijkheden in de bouw..

Hoe en waarmee heeft je arbeidsmarktcoach jou geholpen?
De arbeidscoach heeft me geholpen de richting te bepalen hoe ik het best in de bouw aan de slag kon. Met de arbeidscoach heb ik de opleiding techniek bouw & utiliteit uitgekozen zodat ik eerst een goede bouwkundige basis krijg. Tevens heeft de arbeidsmarktcoach mijn subsidieaanvraag opgepakt wat ervoor heeft gezorgd dat de opleiding geheel gefinancierd wordt.

 Wie betaalt de opleiding?
De arbeidsmarktcoach is op de hoogte van allerlei subsidiemogelijkheden en voor deze opleiding kwam ik in aanmerking voor een subsidie vanuit de stimuleringsmaatregelen vakkrachten Bouw & Infra.

Wat vind je nieuwe werkgever Arcade Bouw Consult B.V. te Oldenzaal ervan?
De werkgever vindt het mooi dat er zulke initiatieven bestaan. Hij heeft mij aangenomen omdat hij een gedreven iemand zag, die er bewust voor kiest om ervoor te willen gaan.

Hoe gaat het nu met je, een tijdje na de start?
Inmiddels ben ik nu een jaar werkzaam bij Arcade Bouw Consult in Oldenzaal. Hier wordt
ik intern door 2 kostendeskundigen opgeleid als calculator. Wij werken aan zeer diverse projecten wat het werk leuk en interessant maakt. De ene dag ben je bezig met het begroten van een villa en de andere keer ben je bezig met de renovatie van een monumentaal pand wat ze willen ombouwen tot hotel.

De combinatie werk en opleiding gaat goed. Op het werk krijg ik een aantal uren in de week de tijd dat ik aan school kan besteden en ik kan er terecht met eventuele vragen.

 Welk advies geef je aan mensen die erover denken om over te stappen naar een functie in de bouw & infra?
Neem contact op met de mensen van het Overijsels Vakmanschap of Jij gaat het maken, zij kunnen vanuit hun netwerk en ervaring goed adviseren welke stappen nodig zijn om met de bouw in aanraking te komen. Laat je tijdens het solliciteren niet afschrikken als je geen bouw-gerelateerde opleiding hebt gevolgd. Zolang jij open staat voor je eigen ontwikkeling daarin zijn er kansen genoeg.

Heb je ook een tip voor werkgevers?
Geef mensen die willen overstappen van werkgebied een kans. Deze mensen zijn vaak gemotiveerder en maken bewust een keuze voor de overstap naar de bouw. Ondanks dat ze misschien nog geen bouwkundige opleiding hebben gevolgd, hebben ze wel de nodige werk- en levenservaring die de meeste schoolverlaters niet hebben.

 

Meer weten (zowel voor werknemers als werkgevers) over de mogelijkheden? Kijk op www.overijsselsvakmanschap.nl/ en neem contact op!

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten