BIM: de structurele stap naar een geïntegreerde manier van werken?

BIM: de structurele stap naar een geïntegreerde manier van werken?

5 december 2023 door NVBK Secretariaat

Bij het bedenken van een onderwerp voor deze column kwam al snel het onderwerp BIM naar boven. Met een geslaagde Dag van de Bouwkostendeskundige nog redelijk vers in het geheugen - waar BIM ook prominent op de agenda stond - leek deze column een goede aanleiding om het samen ontwikkelingen van standaarden hiervoor te promoten. Er leek tijdens de sessie van Bart en Lex toch wel redelijk wat besef dat er kansen liggen, initiatieven worden ontplooid en al mogelijkheden worden benut om ook BIM in het kostenvak wat breder in te zetten. Waarvan we als vakgenoten gezamenlijk profijt van kunnen hebben, toch?

Maar toen kwam na even zoeken ook het besef dat het eerste artikel dat ik ooit voor de NVBK heb mogen schrijven dat over BIM en bouwkosten ging, al in 2009 is gepubliceerd. Bijna 14 jaar geleden! En nog steeds zijn we, zoals ook in de sessie met Bart en Lex, drukdoende om te bedenken welke voordelen BIM voor ons zou kunnen hebben. Maar nog belangrijker, we zijn ook nog steeds bezig alle beren en valkuilen op de weg te benoemen. En begrijp me goed, ik besef me ook maar al te goed dat BIM geen wondermiddel is voor het bepalen van bouwkosten. De ‘1-druk-op-de-knop’ toepassing om van ontwerp naar bouwkosten te komen zie ik nog niet heel snel heel breed toepasbaar worden. En ja, we hebben een vak waar betrouwbaarheid en accuratesse belangrijke voorwaarden zijn in diensten die we leveren. Dat verander je niet zomaar met een nieuwe, meer afhankelijke manier van werken. Maar bijna 15 jaar om een significante innovatie in de bouw te adopteren zou zelfs voor een verstokte traditionele bouwkostendeskundige wat lang moeten aanvoelen.

Je zou kunnen beargumenteren dat dan blijkbaar de noodzaak ontbreekt. Die is in vele gevallen nodig om innovaties en de daarbij behorende veranderprocessen over de streep te trekken. Maar volgens mij heeft de bouw de afgelopen jaren voldoende crisissen gekend die daar voor hadden kunnen zorgen. Zowel politiek als economisch zijn er meerdere aanleidingen geweest om dingen anders c.q. beter te willen doen. Maar blijkbaar toch niet genoeg om er iets substantieels mee te bereiken. Ook nu staat de bouw, mede door onzekerheid in het politieke klimaat voor een moeilijk in te schatten, onzekere periode. Is het dan nu wel het moment om als bouwkostenadviseurs structureel de stap naar een meer BIM geïntegreerde manier te werken in te zetten? Mede met de positieve geluiden uit de sessie op de Dag van de Bouwkostendeskundige in gedachten, zou ik zeggen: ’never waste a good crisis’ en gebruik het moment om gezamenlijk een slimmere manier van werken in te zetten!

John Koks, aspirant-bestuurslid NVBK

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten