Column: Investeren in de Toekomst, Schiphol doet mee, wie nog meer?

Column: Investeren in de Toekomst, Schiphol doet mee, wie nog meer?

16 mei 2024 door NVBK Secretariaat

Het Cost Expertise Center (CEC) bij Schiphol Infrastructure is een professionele afdeling binnen Royal Schiphol Group, en draagt actief bij aan de (financiële) doelstellingen van Schiphol. Het doel van het CEC is om grip te krijgen op de kosten van projecten en om de waarde van het geld te vergroten. Dit is een Schiphol brede opgave, daarvoor werkt CEC samen met verschillende afdelingen in een dynamische en vooral ook complexe Schiphol omgeving.

In de huidige bouwsector signaleren we een verontrustende trend: een afnemende interesse onder jongeren voor het vak van kostendeskundigen. Dit leidt tot moeilijk te vervullen vacatures en een gebrek aan interne doorstroom binnen organisaties. Daarnaast zien we een groeiende afhankelijkheid van zelfstandige kostendeskundigen, wat resulteert in stijgende uurtarieven die niet altijd in verhouding staan tot de geleverde diensten.

Bovendien blijven de bestaande opleidingen voor ons onzichtbaar en ontbreekt er een directe aansluiting voor jongeren op het vak van kostendeskundigen. Het vak is niet saai maar juist dynamisch en het biedt verschillende niveaus van betrokkenheid, van besluitvorming tot aan de realisatie van projecten.

We zien ook verdere ontwikkelingen binnen ons vakgebied door de digitalisering van onze assets binnen Schiphol en het intreden van AI in ons werkdomein. Dit vraagt ook andere competenties van onze mensen en moeten we hier nu al op inspelen ook bij het opleiden van nieuwe mensen.

De nieuwe generatie kostendeskundigen vragen ook een andere benadering. Het afwachten totdat een kandidaat zich aanmeldt bij een opleiding is niet meer van deze tijd. We moeten actief op zoek om onze toekomstige kostendeskundigen te werven.

Alles bij elkaar betekent dit dat we moeten investeren in de ontwikkeling en opleiding van nieuwe talenten maar dit vraagt veel tijd en energie waar wij binnen onze afdeling door de beperkte capaciteit nog maar weinig tijd hebben.

Eind 2023 is Schiphol benaderd door The Hague Executive Campus (THEC) met betrekking tot de lancering van de beroepsopleiding GWW Kostendeskundige. Deze opleiding is ontwikkeld om te voorzien in de vraag naar een moderne en aansprekende beroepsopleiding met een diploma van een gerenommeerde hoger onderwijsinstelling. De focus ligt op het opdoen van praktische kennis en ervaring tijdens het opleidingstraject. Er is veel aandacht voor de laatste ontwikkelingen binnen de informatietechnologie, zodat talenten 'Fit for Future' worden opgeleid tot kostendeskundigen.

Als Schiphol ondersteunen wij dit initiatief van harte. Wat deze opleiding zo bijzonder voor ons maakt, is niet alleen het curriculum, maar vooral de proactieve benadering van het werven van kandidaten voor een tweejarig opleidingstraject. Wij geloven dat investeren in deze opleiding niet alleen de individuele deelnemers ten goede zal komen, maar ook de gehele sector.

Kortom, de opleiding van THEC biedt een unieke kans voor bedrijven om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van talent en de versterking van onze sector. Schiphol doet mee, wie nog meer?

 Jacqueline Schlagwein en Dennis Haster, Schiphol Cost Expertise Center (CEC)

Schiphol_logo_rgb_blauw

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten