1. Home

In Memoriam Willem Meijer

door NVBK Secretariaat op 15-04-2019

In Memoriam Willem Meijer, 1938-2019

In 1988 nam ik van Willem Meijer de voorzittershamer over van de NVBK. Dat was in de Verdraagzaamheid in Zaltbommel. Als u nog verdraagzaamheid zoekt in deze tijd: het is daar nog steeds. Ik had Willem daarvoor een enkele keer ontmoet. Gelukkig heeft Willem dat moment niet aangegrepen om de NVBK –na zijn langdurige inspanningen ervoor– te laten liggen. Omdat hij betrokken bleef bij Nieuwsbrief en de Europese Construction Economists (CEEC) heb ik het grote genoegen gehad vaak met hem te vertoeven. Dat Willem een aimabel persoon was, daar komt iedereen heel snel achter.

Maar om te zien hoe zeldzaam bijzonder hij was, dat duurt even. Eerst ontdek je dat hij bij het praktische bouwkostenvak vooral de abstractie zoekt. Hij werkte liever met formules dan met optellingen. En hij ontwierp graag daarbij. Dat maakte het voor hem mogelijk om verder te zoeken naar verbanden tussen vorm-en-taal en formules. Dit resulteerde in 1982 in het boek “De Natuur van Vorm en Prijs”, waarop hij in de jaren ’90 verder borduurde in de door hemzelf uitgegeven katernen van “het Boek Х (chi)”. Hoofdstuk 1 daarvan wandelt door de hele wereldgeschiedenis, van piramiden via kathedralen en vrijheidsbeeld naar ‘cultuuronverschillige’ betonconstructies. Het vormde een onderlegger voor de NVBK-opleiding bouwkostendeskundige die Wietze van Houten opzette en voor hun samenwerking in de bouw van het PARAP-levensduurkostenmodel. De ‘paraplu’ als metafoor voor het samenbrengen van kennisgebieden: het is Willem ten voeten uit.

Een tweede, wel vaker voorkomende, verbintenis van kennisgebieden is die van wiskunde en muziek. Bij Willem was dat niet alleen Bach, maar ook vooral veel jazz, op de eigen contrabas. Lange tijd speelde hij bij de Nijmeegse Flegel.  Dan kom ik erachter dat hij die contrabas zelf bouwde, net als vroeger al violen. Zijn eerste opleiding was namelijk het werken met hout. Lang geleden resulteerde dat in een boot ter grootte van de tuin, die vervolgens een lange weg te gaan had naar het water.

De boot in de tuin kwam terug in “Kostte wat het kost” het boekje dat Willem en ik in 1999 maakten om 25 jaar NVBK te vieren begon met de ark van Noach als eerste bouwwerk op de voorpagina. Wat een plezier was het om dit samen met hem te kunnen doen. We verzamelden velerlei verbeeldingen die de relatie van bouwen en economie konden illustreren. Het hielp zeer dat hij in zijn bouwkostenwerk over de hele wereld was gevlogen, in het kielzog van een Nederlands bedrijf uit Oss, de plaats van zijn werkzame leven.

Nog een bijzonderheid: zijn twee zonen volgden later zijn spoor, Peter in de muziek en David in de bouwkostenwereld, zelfs dat van voorzitter NVBK en opleider van nieuwe bouwkostendeskundigen.

Belezen, bereisd en bevlogen, dat was Willem. Het bewerken van hout is hij altijd blijven doen. Bijzonder was de miniatuur Oude Schicht maar ook het werken aan grotere houtconstructies en de herbouw van relikwieën. Dat laatste is nog op internet te vinden. Willem Meijer, een bijzondere samenloop van alpha, bèta en gamma. Hij overleed op 5 maart 2019 op 80-jarige leeftijd.

Rob de Wildt


Terug naar het nieuws overzicht

Vacatures


 
 
zoekt een
Adviseur Bouwkosten
 
 

 

 

NVBK op Twitter

NVBK lid Worden

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

>>>Aanmelden

Zoek een NVBK Kostendeskundige

Door een streng toelatingsbeleid bewaken we de kwaliteit van onze vereniging. Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied