Impressie Dag van de Bouwkostendeskundige in tekst en beeld

Impressie Dag van de Bouwkostendeskundige in tekst en beeld

9 november 2023 door NVBK Secretariaat

Voor het tiende jaar op rij organiseerde de NVBK op 2 november 2023 de Dag van de Bouwkostendeskundige. Dit keer in het Projectbureau op het voormalige Polaroid fabrieksterrein, de Performance Factory, in hartje Enschede. Omdat de vereniging 45 jaar bestaat, mocht ieder NVBK-lid een introducé meenemen en sloten we de dag feestelijk af met een toast en heerlijk eten in de Twentsche Foodhal. Een impressieverslag in tekst én beeld.

Storm Ciarán raasde op 2 november met regen en enorme windsnelheden over Nederland. In het westen code oranje, in Twente geen vuiltje aan de lucht. Rond 13.30 uur druppelden de eerste deelnemers binnen en al gauw vulden de bijna 60 bouwkostendeskundigen en andere aanwezigen de ruimte in het Projectbureau. Na een heerlijke versnapering trapte gastheer van Tukkerland, NVBK-bestuurslid en medeorganisator Arend Koers de dag af met uitleg over het programma. NVBK-bestuurslid Frank Michielen maakte daarna van de gelegenheid gebruik het nieuwe ABK Model aan te kondigen en vragen van de aanwezigen te beantwoorden.

   

Samenwerking en van elkaar leren: de crux om te versnellen >> Zie ook uitbreide impressie
Directeur van stichting Pioneering in Enschede, Hans Hilbrands startte met een anekdote 0ver het meewerken aan het bouwen van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam om deze later te demonteren en op te bouwen op het Capitool in Enschede. Negentig procent van de tijdelijke rechtbank is hier hergebruikt. 
Hans legde in zijn presentatie uit wat de focus is van Pioneering. De stichting is in Oost-Nederland hét platform voor ontwikkeling en kennisdeling met als doel een sterke toekomstbestendige leefomgeving, waarin bouw, infrastructuur & mobiliteit en ruimtelijke omgeving in balans zijn. Ze versnellen ontwikkelingen, met een netwerk van innoverende deelnemers en praktische projecten, en duurzaamheid in de bouw-, infra- ontwerp- en technieksector. Op de vraag uit de zaal over de rol van Pioneering, antwoordde Hans dat Pioneering vooral faciliteert. Ze zijn initiatiefnemer, validatiepartner, facilitator, kennis- en projectpartner.
Hans vertelde verder over de projecten die voor 2024 op stapel staan binnen de drie aandachtsgebieden bouw, infrastructuur & mobiliteit en ruimtelijke omgeving en noemde voorbeelden van al gerealiseerde innovaties. Samenwerking en leren van elkaar is de crux. Hans: “Wat ik vandaag leer, deel ik morgen met een ander”.

Interactieve sessie BIM met betrokken bouwkostendeskundigen >> Zie ook uitgebreide impressie
Even de benen strekken, daarmee begonnen Bart Klarenbeek en Lex Ransijn hun interactieve sessie over BIM. En interactief was deze sessie zeker. Met een flipover en microfoons in de aanslag reageerden de deelnemers op vragen als ‘Welke eisen stel je aan bouwtekeningen en hoe spreek je af wat er op een tekening moet staan (bouwtekening of BIM-model)?’, ‘Wie werkt er met een pdf-programma of CAD-programma, welke eisen stellen jullie hieraan en delen jullie dat bestand met anderen?’ en ‘Wie van jullie werkt met 3D BIM modellen?’.
Een deelnemer leverde live een interactief model aan en zei daarbij dat logisch beredeneren in plaats van tekenen daarbij het uitgangpunt was. Ook kwam de discussie op gang over de eigen verantwoordelijkheid bij het leveren van 3D-tekeningen en deze niet neer te leggen bij de architect. De kostendeskundige moet zelf aan de slag met data vervolgde iemand anders in de zaal. Ook rees de vraag hoe compleet een BIM-model moet zijn en volgens welke normen, coderingen zoals NEN 2699, of standaarden zoals BIM basis ILS we werken. Uit de zaal kwam de reactie: “Misschien is het beter te accepteren dat deze modellen niet compleet zijn. Je wil soms dingen die er niet inzitten.“ Ook bleek uit de discussie dat er een verschil van interpretatie is van de hoeveelheden om te begroten.
Stof tot nadenken dus. Vandaar de afsluitende vraag van Bart en Lex: “Hoe kunnen we komen tot een gezamenlijk standpunt?”.
Jouw steentje bijdragen? Meld je dan aan via secretariaat@nvbk.nl.

PBM aan en de bouwplaats op >> Zie ook uitbreide impressie
Na een korte pauze haalden de deelnemers hun persoonlijke beschermingsmiddelen uit de tas: bouwhelm, veiligheidsschoenen en -hesje; veiligheid voor alles. Projectleider Rick Borst van Goossen Te Pas en projectleider Niek Sanders van De Groot Vroomshoop namen ons in twee groepen mee naar een industrieel en circulair bouwproject op het terrein van de Performance Factory dat gerealiseerd wordt in opdracht van woningcorporatie Domijn. Interessant om te zien hoe de 179 modulaire massief houten woonstudio’s – die in 14 weken zijn geproduceerd in een fabriek – en 17 woon-werkstudio’s hun plek hebben gekregen in de stalen constructie op een traditioneel gebouwde basis op de bouwplaats. Bijzonder detail: de steenstrips – met afbeeldingen van de iconen van Enschede – zijn in de fabriek aangebracht door een robot. Een bezoekje aan een ingerichte woonstudio maakte het beeld compleet. De presentatie van Rick en Niek plaatste alles in een technisch perspectief, waarbij het rekenwerk uiteraard gedaan is door een collega bouwkostendeskundige.

Proosten op NVBK 45 jaar
Namens alle Tukkers - boekje - 2De NVBK bestaat dit jaar 45 jaar en wie jarig is trakteert. Leden van de NVBK mochten een introducé meenemen naar deze Dag van de Bouwkostendeskundige. Twaalf introducees maakten op een leuke, ongedwongen manier kennis met de vereniging NVBK en hun vakgenoten, waarvan eentje te kennen heeft gegeven lid te willen worden van onze club. Welkom! Om die verbondenheid extra te benadrukken, ontvingen alle deelnemers aan het einde van de dag het boekje 'Namens alle Tukkers, Geluk in 'n Tuk, over gezamelijk de tijd nemen en kwaliteit leveren. Ofwel: Samen sterk in samenwerking en kennis.

Borrel_20231102_184136 (1)Na het programma in het Projectbureau en op de bouwplaats, verzamelden de deelnemers zich in de Twentsche Foodhal, ook op het terrein van de Perfomance Factory, voor een hapje en een drankje. Met muntjes konden de deelnemers verschillende gerechten bestellen bij de lokale horecaondernemers. De keuze was reuze en het smaakte heerlijk.
Natuurlijk werd er ook geproost op NVBK 45 jaar. NVBK voorzitter Huub Kamphuis hield een korte speech en hief met de deelnemers het glas om te proosten. Daarna kregen zowel Huub als dagvoorzitter Arend Koers als dank voor hun inspanningen voor deze dag uit handen van verenigingsmanager Jitze Vellenga een geschenkdoos met biertjes uitgereikt. Arend Koers na afloop: “Ik kijk terug op een supermooie en interessante dag met een leuke én lekkere afsluiting in de foodhal”.


Korte impressie video van deze bijzondere dagImpressies van de verschillende programma-onderdelen

>> Bekijk hier de impressie in tekst en beeld van Pioneering
met directeur Hans Hilbrands (incl. presentatie, video en foto's)

>> Bekijk hier de impressie van de interactieve sessie BIM,
onder leiding van Bart Klarenbeek en Lex Ransijn (incl. presentatie, video en foto's)

>> Bekijk hier de impressie in tekst en beeld van het bouwproject
op het terrein van de Performance Factory, door projectleiders Rick Borst en Niek Sanders (incl. presentatie, video en foto's)

>> Ga naar de speciale pagina in de kennisbank
voor alle impressies van de verschillende programma-onderdelen van de Dag van de bouwkostendeskundige van 2 november 2023

>> Ga naar de speciale pagina in de kennisbank over het ABK-model 2023

>> Tip: lees de column van NVBK-bestuurslid Arend Koers over deze bijzondere Dag van de Bouwkostendeskundige


PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten