Over Dag van de Bouwkostendeskundige 2023

Dag van de Bouwkostendeskundige 2023

Industriële circulaire bouw

Op donderdag 2 november 2023 is het al weer de tiende keer dat de NVBK de Dag van de Bouwkostendeskundige organiseert! Een bekend evenement voor en door onze leden. Vanwege het 45-jarig bestaan van de NVBK wordt het deze keer een extra bijzondere editie. Meld je daarom snel aan! 

Dit jaar is de Performance Factory in Enschede het toneel van ons jaarlijkse event. De Performance Factory is dé nieuwe hotspot in Enschede en staat op een bijzondere locatie: het voormalige Polaroid fabrieksterrein. Op de plek waar vroeger weefgetouwen stonden en later instantklaar films werden (en weer worden) gemaakt vind je nu een talentenfabriek met een hippe foodhal, kunst, cultuur, ambacht en een innovatief woongebouw met daarin 185 massief houten, kant-en-klare appartementen. In Enschede nemen we je mee naar de wereld van industriële biobased bouw!

In het onderdeel Materiaal kun je meer informatie vinden over dit bijzondere project.

45 Jaar NVBK!

De NVBK bestaat dit jaar 45 jaar! En wie jarig is trakteert! Ieder lid mag daarom kosteloos een introducee meenemen naar de Dag van de Bouwkostendeskundige 2023 (je kunt dit aangeven bij je aanmelding). Aan het eind van de dag toosten we samen op dit feestelijke moment in de Twentsche Foodhal, eveneens onderdeel van de Performance Factory. Op een oppervlak van 1000 m2 vindt je hier 8 verschillende keukens (zie meer informatie over de Twentsche Foodhal in het programma). De NVBK trakteert de aanwezigen op de eerste ronde. 

Over de Performance Factory

De Performance Factory is gevestigd op het voormalige Polaroid fabrieksterrein in hartje Enschede. In eerste instantie is de fabriek op het terrein gebruikt als decor van de rijke textielindustrie (1898 t/m 1968) van Twente. Daarna werden in de fabriek polaroidcamera’s gerepareerd en instantklaar films geproduceerd.

Op het huidige terrein zie je nog vele invloeden en gebruikssporen uit het verleden terug. Denk bijvoorbeeld aan de oude schoorsteen op het dak. Maar ook de prachtige buitengevel met originele bouwstenen of sporen van houtskool in de ruimte waar men vroeger stookte voor de oude schoorsteen.

Uniek is dat er geen dichtgetimmerd masterplan aan de Performance Factory ten grondslag ligt, maar dat er wordt gewerkt vanuit een groeimodel. Samen met partners, ondernemers en buurtbewoners krijgt de Performance Factory vorm. Door samenwerking ontstaat er meerwaarde en vullen commerciële en niet-commerciële activiteiten elkaar aan

Benieuwd hoe het terrein er tegenwoordig uit ziet? Meld je aan voor de Dag van de Bouwkostendeskunidge 2023!

Programma

Vanaf 13.30 uur ben je van harte welkom in Gebouw Zuid van de Performance Factory. De eerste presentatie start om 14.00 uur.

Stichting Pioneering 14.00-15.00 uur

Pioneering is hét platform voor het ontwikkelen en delen van kennis voor een toekomstbestendige leefomgeving in Oost-Nederland. Zij versnellen, met een netwerk van innoverende deelnemers en praktische projecten, duurzaamheid in de bouw-, infra-, ontwerp- en technieksector. Met als resultaat een sterke, toekomstbestendige regionale economie in Oost-Nederland. Nieuwsgierig hoe zij dit doen? Hans Hilbrands vertelt ons meer over de wijze waarop zij dit doen en hoe deze opzet in Oost-Nederland bijdraagt aan een toekomstbestendige regionale economie.  

BIM voor de kostendeskundige15.00-16.30 uur

'Building Information Modelling', de gehele digitale verzameling van tekeningen, presentaties, teksten en berekeningen van een bouwwerk. Kortweg BIM. Een eenduidige definitie van BIM bestaat er niet: iedereen bekijkt dit concept op zijn eigen manier, naargelang de mogelijkheden en voordelen die het hen te bieden heeft. BIM is een werkmethode om projecten in goede banen te leiden, waarbij een betere informatie-uitwisseling tussen actoren centraal staat.

De NVBK heeft over BIM al de nodige kennissessies georganiseerd. Maar tot de formulering van een gemeenschappelijk standpunt t.a.v. BIM is het nooit gekomen. Deze interactieve sessie heeft tot doel de mogelijkheden en voordelen van BIM voor de bouwkostendeskundige in kaart te brengen en staat onder leiding van Lex Ransijn (Eigenaar VDCbase en BIM mentor) en Bart Klarenbeek (Kostendeskundige bij IGG). Vervolgens proberen we antwoord te geven op de vraag hoe het proces van informatie-uitwisseling tussen de verschillende partijen in een bouwproject moet worden georganiseerd om de bouwkostendeskundige hier optimaal van te laten profiteren. 

Industriële circulaire woningbouw (presentatie en rondleiding) 16.45-18.00 uur

Rick Borst, projectleider bij Goossen Te Pas, neemt ons mee naar een bijzonder bouwproject op het terrein van de Performance Factory. In opdracht van woningcooperatie Domijn bouwt Goossen Te Pas in samenwerking met De Groot Vroomshoop, hier ruim 200 duurzame woningen. In hun fabriek op nog geen zes kilometer hemelsbreed van de bouwplaats, bereidt de bouwer 185 massief houten, kant-en-klare appartementen voor. Die plaatsen ze op een traditioneel gebouwde basis op de bouwplaats. Maar liefst acht lagen hoog in hout, uniek in Nederland! In het appartenmentengebouw zijn ook zeventien woon-werkstudio’s gemaakt om de combinatie van wonen en werken te onderstrepen en waar te maken. De verwachte oplevering is begin 2024.

Let op! Voor dit onderdeel is het dragen van veiligheidsschoenen, een hesje en een bouwhelm verplicht. Bij je aanmelding kun je aangeven of je hier wel of niet over beschikt.

Netwerkborrel en eten in de Twentsche foodhal 18.00-20.30 uur

We sluiten de dag samen feestelijk af in de Twentsche Foodhal, eveneens op het terrein van de Performance factory. Een dynamische locatie waar interactie met elkaar en anderen wordt gestimuleerd. Met een oppervlakte van maar liefst 1000 m2 kun je, terwijl je in de tussentijd contact legt met de lokale Twensche bevolking, op zoek gaan naar jouw favoriete gerecht. De Twentsche Foodhal telt namelijk acht verschillende keukens waar eerlijke gerechten op basis van mooie lokale producten, voor je ogen worden bereid. 

Locatie en routebeschrijving

We komen bijeen in het Projectbureau, in Gebouw Zuid van de Performance factory. Zie hier een routebeschrijving naar de locatie.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Sluiten